Yazın başı pişenin kışın aşı pişer kompozisyon

Yazın başı pişenin kışın aşı pişer kompozisyon
Dilimizde bu dilin zenginliğini gösteren birçok atasözü bulunmaktadır. Yazın o sıcağında durmadan, güneşe aldırmadan çalışıp kazanan, yiyeceğini hazırlayan kişi kışın rahat eder; hiç sıkıntı çekmez.

Bu atasözlerinden bir tanesi olan yazın başı pişenin, kışın aşı pişer sözünün anlamı ise kişiye her zaman çalışkan olmayı öğütlemektedir.

İnsan her zaman çalışmak ve yaşamını devam ettirebilmek için mücadele etmek zorundadır. Bu zorundalık kişiye yaşama isteği aşılayarak onun hayata sıkı sıkıya bağdanmasını sağlar. Eski zamanlarda insanların özellikle çiftçilik ile geçindiği dönemlerde bu sözünün geçerliliği daha fazla olmuştur. Yazın sıcak günlerinde tarlada sıcağın altında çalışan insanlar hasat zamanı geldiğinde bu ürünlerini toplayabilmiş ve rahat bir kış geçirmişlerdir.

Bunu genel anlamda inceleyecek olursak sözü mecaz anlamı ile de vurgulayabilmek mümkündür. Bir insan eğer belli zamanlarda çalışır ve emek verirse bir gün gelecek zor zamanında ekonomik sıkıntılarını giderebilecektir. Gençlikte ve kolay çalışabileceği zamanlarda çalışmayıp yan gelip yatan kişiler zor günlerinde ekonomik sıkıntı çekmeye başlar ve teme ihtiyaçlarını karşılayamaz. Bu nedenle her insanın kuvvetli olduğu zamanlarda mutlaka çalışması ve birikim yapması gerekmektedir.

1601
826
239
157
153
150
466
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
4 Yorum