ALES nedir, ALES puanı ne işe yarar
Ülkemizde lisansüstü eğitime girişte, yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına yapılacak atamalarda, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde ilgili kurumların kullanacakları puanları veren ve tam adı Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş sınavı olan ALES, ilkbahar döneminde 1 ve sonbahar döneminde 2 olmak üzere yıl içerisinden toplamda 3 kez yapılır.
ALES (Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı), lisansüstü (yüksek lisans) eğitime başvuracak kişilerin ve akademik personel kadrolarına (araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman çevirici gibi) atanmak isteyen adayların girmesi gereken bir sınavdır. Doktora başvuruları için de ALES’e girilmesi gerekir. Mecburi hizmet yükümlülüğü için yurtdışındaki üniversitelere lisansüstü eğitime gönderilecek adayları seçerken de ALES puanı şartı aranır.
Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar.
İyi bir ALES puanına sahip olmak yüksek lisans başvurularında adaylara büyük bir avantaj sağlar çünkü üniversitelerin tezli yüksek lisans başvurularında ALES sonucu en az %50’lik bir paya sahiptir. Lisansüstü eğitim programlarına seçme ve yerleştirme işlemleri için tüm üniversite kurumları ALES puanlarını kullanırlar ancak bazı üniversiteler lisansüstü eğitim programlarına seçecekleri öğrencileri yalnızca ALES puanına göre belirlerken, bazı üniversiteler ise diploma notlarının, mülakat sonuçlarının da dahil edildiği bir puanlama sistemi oluştururlar. ALES puanı ile doktora programları ya da sanatta yeterlik programlarına başvuracak adaylar için ise alt sınır 80 puandır.
Ales'e kimler girebilir
Bir lisans programında eğitim gören, bir lisans programından mezun olmuş herkes Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’na girebilir. Denklik belgesine sahip olmak şartıyla, yurt dışında lisans eğitimi görmüş kişiler de sınava başvurabilirler. Tezli yüksek lisans başvuruları için ALES önemli bir kriterdir.
ALES için bir sınırlama söz konusu olmayıp adaylar dilediği kadar sınava girebilir. Bir yere başvuru yapıldığında adayların geçerlilik süresi bulunan en yüksek ALES puanı kullanılır.
2022 ALES ne zaman yapılacak
ALES/1 sınavı 17 Nisanda uygulanacak. Sınav başvuruları 21 Şubat tarihinde başlayacak ve 3 Mart tarihinde sona erecek, geç başvuru tarihi ise 15 Mart tarihinde yapılacak. Sınav sonuçları ise 12 Mayıs’ta açıklanacak.
ALES/2 sınavı 21 Ağustosta uygulanacak. Sınav başvuruları 24 Haziran tarihinde başlayacak ve 4 Temmuz tarihinde sona erecek, geç başvuru tarihi ise 19 Temmuz tarihinde yapılacak. Sınav sonuçları ise 9 Eylül 2022 tarihinde açıklanacak.
ALES/3 sınavı 20 Kasımda uygulanacak. Sınav başvuruları 30 Eylül tarihinde başlayacak ve 10 Ekim tarihinde sona erecek, geç başvuru tarihi ise 18 Ekim tarihinde yapılacak. Sınav sonuçları ise 9 Aralık 2022 tarihinde açıklanacak.
2022 DGS sınavı ne zaman
- Dikey Geçiş Sınavı 03 Temmuz 2022 tarihinde yapılacak.
- DGS başvuruları 13 - 23 Mayıs 2022 arasında alınacak.
- Geç başvuru tarihi ise 31Mayıs 2022 olarak belirlendi.
- DGS Sınav sonuçları ise 12 Ağustos 2022 tarihinde açıklanacak.
DGS nedir
DGS'nin açılımı dikey geçiş sınavıdır. ÖSYM'nin ön lisans programları mezunlarının lisans öğrenimine geçişi için düzenlenir. Dikey geçiş sınavıyla ön lisans programlarından mezun olan kişilerin örgün öğretim lisans programlarına geçiş yapma olasılığı vardır. Dikey geçiş sınavı, ÖSYM tarafından her yıl Temmuz ya da Ağustos aylarında yapılır.