Beden eğitimi, eğitimin, insanın beden sağlığını ve becerilerini geliştirmeye yönelik dalına denir. Beden eğitimi, insanın zihinsel eğitim kadar bedensel eğitime gereksinmesi olduğu düşüncesine dayanır. Beden eğitiminin geçmişi, uygarlıklar tarihi kadar eskidir. Günümüzden yaklaşık 2.400 yıl önce yaşamış olan Yunanlı filozof Platon’un "Gerçek müzisyen ve sanatçı, müzikle cimnastiği en doğru oranlarda birleştirebilen kişidir" sözleri, Eski Yunan’da beden eğitimine verilen önemi gösterir.
Beden Eğitimi, bireyin fiziksel aktiviteler aracılığıyla, psikomotor, bilişsel ve toplumsal alanda gelişimine katkıda bulunan bir süreçtir. İnsanın, toplum kurallarına uygun olarak yaşaması, birbiriyle olan ilişkilerinin iyi örneğini verebilmesi, yardımsever, insan haklarına saygılı, dürüst davranması, zeki, ruhsal ve fiziksel yapı itibariyle sağlıklı olmasıyla bağlantılıdır.
Beden eğitimi, bireylerin, büyümelerini, gelişme davranışlarını sağlamakta olan kuvvetli bir eğitim alanını ifade eder. Beden eğitimi, bireylerin hem beden hem de ruh sağlıklarının gelişmesi için yapılabilen hareketlerin bütününü oluşturur. Spor, resmi yapıdaki kurallara bağlı olan ve birbirleri ile rekabet halinde bulunan kişiler tarafından yapılan fiziksel aktivitelerin bütünüdür.
Beden eğitimin amaçları nelerdir
Beden eğitimin çok çeşitli ve birbirinden farklı olan pek çok amacı bulunur. Bu amaçlar şekilde sıralanabilir:
- Bireylere iyi bir duruş alışkanlığını kazandırmak
- Spor ile ilgili esas bilgi, yetenek, tavır ve alışkanlıkların kazanılmasını sağlamak
- İş birliği içerisinde çalışma, beraber davranma alışkanlığı kazandırmak
- Sosyal gelişimini sağlamakta olan beceri ve alışkanlıklar kazandırmak
- Vücut sistemlerinin güçlendirilmesini ve geliştirilmesine yardımcı olmak
- Sinir, eklem ve kas koordinasyonunun geliştirilmesine katkıda bulunmak
- Bireylerin sporun insan sağlığına faydalarını kavrayarak boş vakitlerini sportif aktiviteler ile değerlendirmeye istekli olmaya yardım etmek
Şeklinde sıralamak mümkündür.