Futbol oyun kuralları
Futbol saha ölçüleri
"Bir futbol sahasının uzunluğu ne kadardır?" Futbol konuştuğunuz bir ortamda genellikle karşılaşacağınız bu sorunun farklı cevapları var.
Eni en az 45, en fazla 90 metre olan futbol sahalarının boy ölçüleri de 90 ila 120 metre ile sınırlıdır. Uluslararası müsabakalarda bu oranlar ende 64-75 metre, boyda ise 100-110 metredir.
Futbolda Oyuncu Sayısı
Herkes merak etmiştir. "Neden futbol 11’e 11 oynanıyor? Bu neye göre belirleniyor" diye...
Peki 11 kişi oynanmasının bir nedeni, bir mantığı var mı, hayır yok. Futbol maçlarının 11’e 11 oynanmasının nedeni, tarihin ilk futbol kulübü olan Sheffield United’ın maçlarını genellikle 11 kişi ile oynamasından kaynaklanıyor.
Futbolda ofsayt kuralı
Günümüzde futbol maçı izlerken en çok tartışılan pozisyonlar genellikle hakemlerin verdiği ofsayt kararlarıdır. Öyle ki, televizyonlarda milimetreler ile ölçülen pozisyonlarda hakemlerin anlık doğru karar vermesi oldukça zor bir durum. Video Hakem Sistemi’yle yaşanılan bu aksaklığın tamamen giderilmesi öngörülürken bazı futbolseverler, futbolun içine bu kadar teknoloji girmesine karşı çıkıyor.
Futbolun en temel kurallarının başında gelen ofsayt kuralının yazılı açıklaması literatürde şu şekilde geçiyor:
Bir oyuncunun eğer;
- Kafasının, vücudunun veya ayaklarının herhangi bir kısmı rakip takımın yarı alanında (orta saha çizgisi hariç) ise
- Kafasının, vücudunun veya ayaklarının herhangi bir kısmı rakip takımın kale çizgisine toptan ve sondan ikinci rakip oyuncudan daha yakın ise ofsayt pozisyonundadır.
Futbolda 10 temel kusurlu hareket
Saha içinde oyunun kuralına göre oynanmasını sağlayan etkenlerin başında fauller geliyor. Maçta faul yapan bir oyuncu, kuralları ihlal etmiş sayılacağından hakem tarafından karşı takıma, yapılan ihlale göre vuruş hakkı verir.
İşte 10 temel kusurlu hareket
- Rakibe tekme atmak ya da tekme atmaya teşebbüs etmek
- Rakibe vurmak ya da vurmaya teşebbüs etmek
- Rakibi tutma
- Rakibe tükürmek
- Bilerek topa elle dokunmak
- Rakibi çelmelemek
- Rakibin üzerine sıçramak
- Rakibi itmek
- Rakibe şarj yapmak
- Rakibe ayakla arkadan kayarak müdahale etmek.
Futbol penaltı kuralları
Futbol maçlarında bir takıma verilebilecek en ağır ceza tartışmasız penaltı kararıdır. Penaltı kararı; top oyunda iken, bir oyuncunun, kendi ceza sahası içinde rakip oyuncuya faul ile cezalandırılabilecek 10 temel kusurlu bir hareketten birini veya birden fazlasını yapması durumunda yapan takımın aleyhine verilir.
Penaltı kuralları
- Atışın yapıldığı beyaz noktaya penaltı noktası adı verilir ve tüm penaltı atışları penaltı noktasından yapılır.
- Penaltı noktası kale çizgisinden 11 metre uzaklıktadır.
- Penaltı atışı sırasında vuruşu yapacak oyuncu ile rakip kaleci dışındaki bütün oyuncular oyun alanının içinde, ceza sahasının dışında bulunmak zorundadır.
- Kaleci topa vuruluncaya kadar kendi kale çizgisini terk edemez.
- Vuruşu yapan oyuncu topu ileri (kaleye doğru) atmak zorundadır.
- Atışı yapan oyuncu, başka bir oyuncu oynamadan topla ikinci defa temas edemez.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.