Voleybol oyun kuralları, nasıl oynanır, saha ölçüleri

Voleybol oyun kuralları, nasıl oynanır, saha ölçüleri
Voleybol oyun kurallarını ve voleybolun nasıl oynandığını öğrenmek için doğru yerdesiniz. Voleybolda her oyuncunun güçlü olduğu yönleri geliştirilmeye çalışılmalıdır.

Voleybol, günümüzde en çok oynanan ve takip edilen spor branşları arasında yer almaktadır. Voleybol da her spor branşı gibi belli başlı kurallara göre oynanmaktadır. Elle ve topla oynanan spor çeşidi olarak bilinmektedir. El topu anlamına da gelen voleybolun birçok çeşidi bulunmaktadır.

Voleybolun birçok çeşidi bulunmaktadır. Bunlar salon voleybolu, sokak voleybolu, plaj voleybolu ve deniz ya da havuz voleybolu olarak bilinmektedir. Günümüzde yaygın olarak oynanan ve resmi müsabakaları yapılan voleybol çeşidi salon voleyboludur.

Voleybol oyun kurallarının maddeler halinde:

  • Açık ve kapalı alanlarda oynanabilen bir oyundur.
  • Voleybolda oynanan topun çevresi 65 cm ve ağırlığı yaklaşık 260 gram kadardır. 
  • Voleybol sahasının eni dokuz metre, boyu on sekiz metredir. Fileyle ikiye ayrılmaktadır.
  • Her iki takım oyuncuları da oyun esnasında rakip sahaya geçemezler.
  • Filenin yüksekliği erkeklerde 243 cm, kadınlarda 224 cm şeklindedir.
  • Saha çizgilerinin enden sınırları servis alanlarıdır. Bu çizginin gerisinden servis atılır.
  • Takım sahaları ikiye ayrılır ve hücum ve savunma sahalarından oluşur.
  • Voleybol takımları 12 kişiden oluşur.
  • Oyunda üç hücum oyuncusu ve üç savunma oyuncusu bulunmaktadır.
  • Bir oyuncu topa iki defa vuramaz.
  • Bir takım topa üçten fazla vuramaz.
  • Setlerde molalar bulunur. Teknik molalara yer verilir.
  • Üç set kazanan oyunun galibi olur.

Voleybol nedir

Voleybolu çok kısa bir şekilde tanımlayacak olursak, “Bir voleybol filesi ile ortadan ikiye bölünmüş bir sahada, altışar oyuncudan oluşan iki takımın karşılaştığı, belli kuralları olan ve topa elle vurulup karşı takımın topu karşılayamamasının hedeflendiği spor.” diyebiliriz.

Voleybol sahası / Voleybol saha ölçüleri

Voleybol saha ölçüleri 18 metre uzunluğunda, 9 metre genişliğinde bir dikdörtgendir. Bu dikdörtgeni tam ortasından ayıran bir voleybol filesi vardır. Voleybol filesinin yüksekliği erkeklerde 2.43 metre, kadınlarda 2.24 metredir.  Bu file, voleybol sahası alanını 9’ar metrekarelik  iki eşit kareye böler. Bu iki kare her iki takımın yarı sahasıdır. Bu kareleri 3 metre, 6 metre uzunluklarında iki bölgeye ayıran bir 3 metre çizgisi bulunur. Her takımın yarı sahaları içerisinde 6’şar oyuncusu bulunur. Bunlardan 3’ü öndeki hücum oyuncuları, 3’ü arkadaki defans oyuncularıdır. 3 metre çizgisi arkadaki defans oyuncularının hücum etme sınırıdır. Onlar bu çizgiyi geçemezler.

Voleybol nasıl oynanır

Voleybolun tanımını yaparken “Bir voleybol filesi ile ortadan ikiye bölünmüş bir sahada, altışar oyuncudan oluşan iki takımın karşılaştığı, belli kuralları olan ve topa elle vurulup karşı takımın topu karşılayamamasının hedeflendiği spor.” demiştik. Voleybol kuralları kısmına girmeden önce bunu  Bunun dışındaki detaylara gelecek olursak;

  • Oyuncular sahada sabit yerlerde dururlar üç kişi fileye yakın üç kişi de savunma pozisyonunda geride durur.
  • Bir takım topa arka arkaya en fazla üç kez vurabilir.
  • Topa vücudun herhangi bir yeri ile vurmak serbesttir.
  • Oyuncular saat yönünde olmak üzere sürekli değişerek oynarlar.
  • Topu karşı tarafın sahasına düşüren takım puan kazanır.

Tabi ki oynanırken yapılan bazı voleybol hareketleri ve voleybol teknikleri vardır, bunlardan bahsedelim:

Manşet, iki kolu yan yana getirerek vuruş yapmaktır. Vuruşta önemli nokta, ön kolların iç kısımlarındaki en geniş alan ile vuruş yapmaktır.

Servis, voleybolda oyunu başlatan vuruş olarak tanımlanır. Servis atan oyuncu, diğer oyuncuların yardımı olmadan servis atışını kullanır. Bu oyuncu kendi yarı sahasının dışındaki çizgiyi geçmeden, topu karşı yarı sahaya atar. Servis, genelde top havaya atıldıktan sonra, yere düşerken zıplayarak sert bir şekilde vurarak kullanılır.

Blok, rakibin hücum gücünü etkisiz hale getirmek, rakibe uygun bir hücum şansı tanımamak veya topu kendi takımımıza kazandırmak için 2-3-4 no’lu bölge oyuncularının file üzerinde yaptıkları bir girişimdir. Rakipten gelen topu file üzerinde karşılayıp tekrar karşı sahaya göndermeyi hedefler.

Smaç, voleybolun sayı almaya yönelik yapılan bitirici vuruşudur. Kısaca oyuncunun tek elle, sert bir vuruşla topu file üzerinden rakip sahaya göndermesidir. Bunu yaparken sıçrar ve bacaklarını kalçalarına doğru çekerek güç alır, kolunu da havada açar ve topa sertçe vurur. 3 metre çizgisinin gerisinde kalan defans oyuncuları, smaç vuruken bu çizgiyi geçmemeye dikkat etmelidir.

Voleybol Kuralları / Voleybol Oyun Kuralları

  • Bir voleybol takımı 6 as 6 yedek toplam 12 oyuncudan oluşur.
  • Her takımın 12 oyuncudan oluşan takım listesinde 1 libero oyuncusu belirtme hakkı vardır.
  • Voleybol, 5 set üzerinden oynanır. Netice seti hariç her sette 25 sayıya ulaşan seti alır. 3 set alan takım müsabakayı kazanmış sayılır. 2-2’lik eşitlik durumunda 15 sayılık netice seti oynanır. Setlerde 24-24’lük ya da netice setinde 14-14’lük eşitlik olması durumunda 2 sayıyla üstünlük sağlayan takım, seti ya da maçı kazanır.
  • Takımlar her setten sonra saha değişimi yaparlar.
  • Voleybol maçlarında oyuncular sahaya belirli bir düzende dizilirler ve her karşıdan top çevirdiklerinde saat yönünde 1 tur dönerler. (Bu dönüş şekli biraz karıştırılıyor, bu yüzden fotoğrafla göstermek istedik.
  • Voleybolda set başına her takıma 6 oyuncu değiştirme hakkı verilir. Bir veya daha fazla oyuncu aynı anda değiştirilebilir.
  • Libero oyuncusu geri hat oyuncularının istediği herhangi birinin yerine izin istemeksizin girip çıkabilir. Libero oyuncusu hücum vuruşu yapamaz, servis atamaz ve blok teşebbüsünde bulunamaz. Kısaca sadece savunma oyuncusudur ve bir de forma rengi diğer takım arkadaşlarından farklıdır.
  • Müsabaka esnasında takımlara topu rakip sahaya göndermeden önce en fazla 3 pas yapma hakkı verilmiştir.(blok hariç)
  • Her takımın set boyunca 30 saniyelik 2 mola hakkı vardır. Ayrıca 8 ve 16. sayılarda zorunlu teknik molalar kullanılır. Maç 5. sete(netice seti) uzarsa yine 30 saniyelik 2 mola hakkı vardır ve bu sette teknik mola verilmez.
  • Voleybol müsabakaları 1 baş hakem, 1 yardımcı hakem, 1 yazı hakemi, 2 çizgi hakemi ve 1 masa hakemi tarafından yönetilir.

Müsabakalarda voleybol kuralları dışındaki hareketlere cezalar kartlarla verilir.
Uyarı: Sözle ya da elle işaret, kart yok.
İhtar: Sarı kart (ralli kaybeder, 1 de sayı yazılır)
Oyundan çıkarma: Kırmızı kart (o set boyunca oynayamaz)
Diskalifiye: Sarı + Kırmızı kart aynı anda (oyundan ihraç)

5139
2678
1692
1064
2067
1457
2167
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum