Kriket nedir, nasıl oynanır
Kriket On bir kişilik iki takımın, tahta sopalarla, topları kaleye sokmak için oynadıkları oyun. İlk defa İngiltere’de ortaya çıkan kriket, kısa zamanda popüler bir spor dalı haline geldi. İlk kriket maçı 1728’de Kent ve Surrey kontlukları takımları arasında yapıldı. Zamanla yaygınlaştı. Bugün pekçok ülkede oynanmaktadır. Kendine has koruyucu niteliği olan beyaz elbiselerle sahaya çıkan oyuncuların yerleri takım kaptanı tarafından tesbit edilir. Oyuncuların yerleşim planının durumu her iki takımdaki batsman (vuruş sırası kendinde olan oyuncu)ların savunma tekniğine ve saha şartlarına göre ayarlanır.
Oyuncuların isimleri, sahadaki durumlarına göredir. Oyun sahası yuvarlak veya oval biçimlerdedir, ancak saha ölçüleri 135x150 metreden az olamaz. Yeşil çim sahada oynanan krikette maksat sahanın tam ortasına çizilen 20, 11x3, 04 m boyutlarındaki kalın çizginin her iki ucunun merkezinde 70 cm boyundaki üç ince sopa ile üzerine konulan bir diğer sopadan meydana gelen 22, 5 cm enindeki engeli devirmektir. İçi mantar dolu, dışı deriyle kaplı ve çevresi 22 cm, olan kriket topunun ağırlığı 155 gramdır.
Oyunun oynanış şekli şöyledir: Vurucu oyuncu (bowler) elindeki topu bütün gücü ile bu engele (kaleye) doğru atar. Karşı savunmadaki oyuncu bu topa, sopasıyla vurarak hedefini değiştirmeye, bu defa karşıdaki oyuncu hedefinden uzaklaştırılan topu yakalamaya çalışır. Eğer yetişip topun yönünü değiştiremezse yerini başka bir arkadaşına devretmek mecburiyetinde kalır. Her takımın iki vuruş sırası vardır ve bu münavebeli olarak (nöbetleşerek) yapılır.
Maçların süresi önceden kesin olarak tesbit edilmediğinden, bir karşılaşmanın sonuçlanması iki gün hatta daha fazla sürebilir. Bu meyanda milletlerarası bir müsabaka beş gün (30 saat) devam etmektedir.
Kriket, ingiltere’den başka dünyanın birçok bölgesinde zevkle oynanan bir oyundur. İngiltere, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika ve Batı Hind Adalarında bir yaz sporu olarak oynanan kriket, Pakistan, Hindistan ve Seylan’da önde gelen bir spor kabul edilir. Kriket, ABD ve Kanada ile Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde de revaçtadır.
Kriket nedir
İki takım arasında 11’er kişiden toplam 22 kişinin karşılaştığı kriket oyunu, popülerlik kazanması ile spor dalı niteliği kazanmıştır. Her oyuncunun elinde bulunan kriket sopaları, kriket oyununa özgü olan küçük ve sert topun karşı takımın kalesine gönderilerek sayı kazanılması amaçlanan bir spor dalıdır. 96 santimetre uzunluğuna sahip olan sopaların yanı sıra, toplar deri kumaşlar ile kaplanmıştır. Uluslararasında oynanan kriket karşılaşmalarında esas alınan üç ana kriket oyun formatı bulunmaktadır. İnnings adı verilen etaplara ayrılan kriket karşılaşmaları, ilk çıktığı yıllarda belli bir süreye bağlanmadığı için yaklaşık 5 gün süren kriket müsabakalarına rastlanılmaktadır.
Kriket Nasıl Oynanır
Kriketin kuralları nelerdir
Kriket oyununun veya sporunun her spor dalı gibi ülkeler arasında müsabakalar gerçekleşmektedir. Bu sebeple oyunun kuralları da ciddi ölçüde netlik kazanmıştır. Kriket sporuna dair gerek görülen bazı kural değişiklikleri, kriket sporuna ait resmi bir kuruluşun olmamasından dolayı, Marylabone Cricket Club adı verilen kuruluş tarafından kural değişikliği kararları verilmektedir. Günümüze kadar birçok değişikliğe uğrayarak netlik kazanmış olan kriket sporunun yaklaşık 42 adet genel kuralı bulunmaktadır. Ancak yarışma niteliği taşıyan karşılaşmalar için bazı yönetmelikler de kurallar arasında yer almaktadır. Kurallar arasındaki ilk dört madde hakemleri ve oyuncuları yakından ilgilendiren kurallardır.
Kriketin Tarihçesi nedir
Kriket oyunu ilk defa 16. yüzyılda İngiltere’de oynanmaya başlanmış bir spordur. 18. yüzyıla değin sadece İngiltere’de oynanan bir oyun olmasından dolayı, bu ülkeye has bir özellik kazanmıştır. Sonraki yıllarda diğer ülkeler tarafından da benimsenmeye başlanan kriket, Avustralya, Karayipler ve Hindistan gibi ülkelerde de karşılaşmalar düzenlenmeye başlamıştır. Ülkeler arasında yaygınlığı giderek artan kriket sporu için, Uluslararası Kriket Konseyi (ICC) kurulmuş ve bu konseyin de 10 adet üyesi bulunmaktadır. Ayrıca uluslararası bir spor dalı niteliği kazanmasının ardından karşılaşmaların adil kurallar çerçevesinde yapılabilmesi için, kriket sporu bazı kurallara bağlanmıştır. Kurallar arasında oyuncuların rakibinin dikkatini herhangi bir sebeple dağıtma gibi bir hakkı bulunmamaktadır.
Kriket – Beysbol Farkı
Aslında temel mantığın aynı olduğu bu iki sporda ufak tefek farklılıklarla müsabakalar birbirinden ayrılmaktadır. Beysbol biraz kriket ve rounders oyunlarının karışımıdır diyebiliriz. Beysbol ayrıca Amerika’da ortaya çıkmış, Meksika, Japonya, Kore gibi ülkelerde benimsenmiş ve oynanmıştır. Tarihi krikete göre çok daha yenidir.Krikette oyun süresi kaç dakikadır, kaç devre oynanır gibi soruların cevabı yok iken, beysbol dokuz devre ile sınırlandırılmıştır. Beysbolda sopalar yuvarlak, krikette ise düzdür. Beysbol – kriket arasında daha çok kurallar arası farklılıklar bulunmaktadır.Türkiye’de Kriket
Türkiye’de kriket tarihi çok yenidir. Türkiye Milli Kriket Takımı 2000 yılların başında kurulmuş olup ilk defa 2008 yılında Yunanistan’da gerçekleşen Avrupa Kriket Şampiyonası’na katılmıştır. İlk galibiyetlerini de aynı turnuvada Bulgaristan’a karşı almışlardır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.