Zümer suresi kaçıncı cüz kaçıncı sayfada
Zümer suresi 457. sayfadan başlar ve 465. sayfada biter, 23. ve 24. cüzde yer almaktadır. Mekke döneminde inmiştir ve 75 âyettir. Sûre, adını 71 ve 73. âyetlerde geçen “Zümer” kelimesinden almıştır. Zümer; zümreler, gruplar demektir.
Sûrede başlıca, göklerde ve yerde Allah’ın birliğini gösteren deliller, mü’minlerin cennete, kâfirlerin cehenneme sevk edilecekleri konu edilmekte; kullar, ölüm gelip çatmadan Allah’a yönelmeye çağrılmaktadır. Mushaftaki sıralamada otuz dokuzuncu, iniş sırasına göre elli dokuzuncu sûredir. Sebe’ sûresinden sonra, Mü’min (Gåfir) sûresinden önce Mekke’de inmiştir. Allah’ın rahmetinden ümit kesilmemesi gerektiğini belirten 53. âyetten itibaren üç veya yedi âyetin Medine döneminde indiği yolunda rivayetler varsa da bu rivayetler zayıf bulunmaktadır (bk. İbn Âşûr, XXIII, 311).
Zümer suresinin konusu
Sûrenin temel konusu Allah ve âhiret inancıdır. Bu çerçevede hiçbir şeyin Allah’a ortak ve denk tutulamayacağı, O’nun mutlak ve eşsiz yaratıcı olduğu, bu sebeple insanın her durumda O’na yönelip bağlanması gerektiği belirtilmekte; bu şekilde inanan ve yaşayanların ulaşacağı âhiret nimetlerine ve cennet hayatına dair bilgi verilmekte; inkârcıların olumsuz duygu ve davranışları değerlendirilmekte; bunların kötü sonuçları
Arapça 457 nasıl yazılır : ٤٥٧
Zümer suresinin fazilet ve sırları
- Hz. Âişe, Resûlullah’ın genellikle her gece yatmadan önce Zümer ve Benî İsrâil (İsrâ) sûrelerini okuduğunu söylemiştir (Tirmîzî, “Sevâbü’l-Kur’ân”, 21).
- Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Her kim Zümer suresini okursa, Allah’ü Teala ona isteğini verir. ve ona Allah’tan korkanların sevabı kadar sevap verilir."(Ebu Suud Efendi, Ebû Suud Tefsiri (İrşadü Aklis-Selim), 7/265)
- Hazreti Aişe (Radıyallahü Anhüme) buyuruyor ki: Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) İsra ve Zümer surelerini okumadan uyumazdı.(Tirmizi, Fedailü’l-Kuran’an, 2920)
- Cerir (Radıyallahü Anh) dediki: Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Ashabdan bir topluluğa şöyle buyurdu ki: "Her kim Zümer suresinin son ayetlerini (67-75 ayetleri) okuduğunda (manasını düşünür ve Allah korkusundan) ağlarsa, cennet ona vacip olur." Sonra o ayetleri okudu. Bizden kimisi ağladı, kimisi de ağlamadı. Ağlamayanlar: "Ey Allah’ın Resulü! Biz ağlamaya gayret ettik, fakat ağlayamadık" deyince Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "O ayetleri bir daha okuyacağım, ağlamayanlar bu defa ağlamaya gayret etsin (hiç olmazsa, ağlar gibi yapsınlar)."(Taberani, el-Kebir, 2397; Ali el-Müttaki, Kenzül-Ummal, 1/592, no.2695)
- Halk içinde aziz ve muhterem olmak için okunur.
- Her gün okuyan, Allah’ü Teala’nın sonsuz nimetlerine kavuşur.
- Bu sureyi okuduktan sonra yapılan dua reddolunmaz.
- İnsanları zalimlerin şerrinden kurtarmak için Zümet suresinin 68-69. ayetleri okunup dua edilmelidir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.