Zeybek oyunu nasıl ortaya çıkmıştır

Zeybek oyunu nasıl ortaya çıkmıştır
Zeybek, Batı Anadolu yöresinde görülen halk oyunudur. Zeybek kendi içinde türlere ayrılmaktadır: Tek kişi tarafından ya da birkaç oyuncunun çember şeklinde dizilmesiyle oynanır. Zeybek, halkı koruyan cesur bir adamı temsil eder.

Zeybek kelimesi, sağbek olarak koruyucu anlamına da gelmektedir. Zeybeklerin, Orta Asya coğrafyasından Anadolu kıyılarına kadar geldiği bilinmektedir. Günümüzde de Anadolu kıyılarından oynan bir halk oyunu olarak bilinmektedir. Zeybek bir halk oyunudur. Halk oyunu olarak en yavaş oynanan oyunlardan biridir.

Özel olarak bir kıyafetle sembol edilmektedir. Güdük denen kısa pantolon, dize kadar olan uzun çizmeler, fes, gömlek, kuşak gibi kıyafetlerden oluşmaktadır.

Zeybek oyununun ortaya çıkış hikayesi şu şekildedir:

Zeybeklerin soyu 16. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Zeybekler Anadolu kıyılarında yaşamaktadır. Zeybekleri Kurtuluş Savaşı’nda gösterdikleri yüksek gayret nedeniyle halk tarafından kabul görmüştür. Bu da halk arasında sembolize edilmesine neden olmuştur. Bölge halkının kuvayi milliye oluşturması direniş hatlarında özel birlik olarak savaşılması vatanın kurtulmasında etkili olmuştur.

Halk oyunları geleneklerimizde ve göreneklerimizde bulunmaktadır. Her bölgede farklı yöresel oyunlar bulunmaktadır. Bu oyunlar bölgenin alışkanlıklarından, ikliminden, suyundan ve gıdalarından etkilenmektedir. Bu nedenle Karadeniz’de daha hareketli halk oyunları vardır. Ege ve Akdeniz coğrafyasında da daha ağır aksak ve yavaş halk oyunları bulunmaktadır.

Zeybek oyunu da Ege Bölgesi’ne ait bir oyundur. Ağır aksak oynan bir oyundur. Yiğitlik ve kahramanlık kareografisine sahip olarak bir gövde gösterisi anlamına gelmektedir. Zeybek en çok bilinen halk oyunlarından biridir.

14564
5192
6333
2458
2405
2934
14041
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
25 Yorum