Yurt Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Yurt Kaydı Yapacaklar Okusun!

Yurt Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Yurt Kaydı Yapacaklar Okusun!
Üniversiteyi yeni kazanan öğrencilerin Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (YURTKUR) yurt için başvurular sona erdi. Devler yurtlarına başvuruları kaçıran öğrenciler önlerinde üniversite yurtları, özel yurtlar ve ev kiralama gibi üç seçenek bulunuyo

Daha önce hiç bilmediği bir şehirde, ilk kez evinden uzakta yaşamaya başlayacak öğrencilerin önem verdikleri konuların başında ise doğru yurt seçimi geliyor.

Üniversitede sorunsuz bir öğrencilik hayatı geçirmek isteyenlerin özel yurt seçerken güvenlik, temizlik, yemek gibi verilecek hizmetleri yerinde görmesinde yarar var.

Yurt seçerken özellikle verilen hizmetlerin iyi incelenmesi gerekiyor. İşte yurt seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken konular:

  • Yurt seçerken fiyata göre bir seçim yapmaktan çok verilen hizmete göre karar verilmelidir. Öğrencilerin konaklayacağı odayı mutlaka önceden göremelerinde yarar var.
  • Öğrenciler, seçtikleri yurdun rahat bir çalışma ortamı sağlamış olup olmadığından emin olmalılar. Odaların havadar ve aydınlık olması ve kış döneminde binanın ısı izolasyonu ve kaloriferlerin yanma süresi öğrenilmeli ve klima hizmetleri de göz önünde bulundurulmalı. Ve en önemlisi de kayıt yaptırılacak yurdun vereceği hizmetleri yazılı olarak taahhüt ettiklerinden emin olunmalı.
  • Öğrenciler, seçtikleri yurt ile yapacakları yıllık sözleşmeyi çok iyi okuyarak imzalamalıdır. Yurdun mutlaka Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı bir yurt olduğuna dikkat edilmesi gerekiyor.
  • Yurt binasının öğrencilerin kullanımı açısından uygun olup olmadığına bakılmalı, deprem, yangın gibi olası durumlara karşı çözümlerine ve yangın merdivenin olup olmadığına varıncaya kadar dikkat edilmeli.
  • Güvenliğin nasıl sağlandığı ve ne tip bir güvenlik sisteminin uygulandığı da kontrol edilmeli.
  • Yurtta yemeklerin nerede yapıldığı, yemekhanesinin olup olmadığı ve sunduğu menüler incelenmeli. Eğer yemekler fabrikadan temin ediliyorsa fabrikanın gıda veya üretim yönetmeliğine uygunluk belgesi görülmeli veya il sağlık müdürlüğünün kontrolünde olup olmadığı öğrenilmeli. Özellikle odaların kaç günde bir temizlendiğinin ve yeteli temizlik personellerinin olup olmadığı konusunda bilgi alınmalıdır. Her yurt, çalıştırdığı sigortalı elemanlarla ilgili bilgileri içeren resmi belgeyi gerkes tarafından görülebilecek uygun bir yere asmak zorunda. SGK tarafından onaylanan listede çalışan sayısı ve maaşları gösterilir. Bir yurdun vaad ettiği hizmetleri verip veremeyeceği bu listeye bakılarak anlaşılabiliyor.
  • Yurdun, civar üniversitelere ya da merkezi noktalara servis hizmeti verip vermediğine bakılmalı. Eğer veriyorsa saatleri ve servislerin nasıl yapıldığı öğrenilmeli. Sevis hizmeti yoksa da kampüs, gar, terminal ve iskeleye ne kadar uzak olduğu dikkat edilmeli.
  • Yurtların oda, özel etüt odaları, kantin ya da dinlenme odaları gibi sosyal mekanları öğrenciler düşünülerek ve onların ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenmesi gerekiyor. Örneğin odalarda her öğrenci için bir çalışma masası var mı? Çalışma salonları yeterli donatıya sahip mi? Öğrencilerin dinlenebilecekleri sosyal mekanlar oluşturulmuş mu?

Bütün bunlar öğrencilerin verimli bir öğrencilik hayatı gerçirmesi için çok önemli.

Daha önce siz de bir yurtta kaldıyasın buraya eklemeyi unuttuğumuz ve öğrencilerin dikkat etmesi gereken konuları yorum bölümünden bizimle paylaşabilirsiniz.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.