Yunanlılar hangi şehirleri işgal ettiler
Soruları metne göre cevaplayınız.
1.Yunanlılar hangi şehirleri işgal ettiler? Yunan askerleri İzmir, Aydın ve Nazilli’yi işgal ettiler.
2.İşgal karşısında halk ne yaptı? Halk, işgale karşı örgütlendi ve karakolları bastı, işgale direniş gösterdi.
3.Ali Efe ve arkadaşları işgale karşı ne yaptılar? Ali Efe ve arkadaşları Yunan karakolunu basarak oradaki cephane, silah, erzakı ele geçirdi. Yunan askerlerini esir aldı, kaçabilenler Nazilli’yi terk etti.
Bu şanlı mücadelenin şiiri nedir? Bu şanlı mücadelenin şiiri İstiklal Marşı’dır.
Mondros Ateşkes Antlaşmasının maddesi gereğince İtilaf Devletleri Anadolu'da gerekli gördükleri yerleri işgal edebileceklerdi. Paris Barış Konferansında Osmanlı Devletinin paylaşılması sırasında Ege Bölgesi Yunanistan'a verilmiştir.
15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'e çıkan Yunan askerleri daha sonra Manisa, Aydın, Afyon, Uşak, Kütahya, Eskişehir, Denizli, Balıkesir, Bursa Trakya Bölgesinde ki Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerini işgal etmişlerdir.
Yunanlılar ile yapılan 1. İnönü Savaşı, 2. İnönü Savaşı, Sakarya Meydan Savaşı, Başkomutanlık Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz sonunda 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir'de denize dökülmüşlerdir.
24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması ile Türkiye Cumhuriyeti sınırları hemen hemen belli olmuştur.
Yunan birlikleri muharebe yapmaksızın 24 Haziran 1920’de Kırkağaç’ı, aynı gün akşamında Soma’yı işgal ettiler. Bir sonraki hafta, 24 Haziran 1920’de Salihli, 25 Haziran 1920’de Alaşehir, 28 Haziran 1920’de Kula, 18 Ağustos 1920’de de Demirci ilçeleri işgal edildi.
Bu işgallerden sonra da gönüllülerden ve efelerden meydana gelen müfrezeler zaman zaman Gördes, Kula, Akhisar, Soma cephelerinde Yunanlılara karşı çarpıştılar. Bu teşkilatlanmada ve çarpışmalarda nice isimsiz kahramanlar yanında Albay Bekir Sami, Demirci Kaymakamı İbrahim Etem, Alaşehir ileri gelenlerinden Musta (Mustafa Bey), Gördesli Halil Efe, hala bir masal kahramanı gibi dilden dile adı dolaşan Halil Efe’nin eşi Makbule, Gördesli Hacı Etem (Büke), Manisa’dan Parti Pehlivan, Halit Paşa, Müftü Alim Efendi’yi rahmetle anarız.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Anadolu’da örgütlenmesi, yavaş yavaş sonuçlarını vermeye başlamış; 1. İnönü, 2. İnönü ve Sakarya savaşlarından sonra Dumlupınar Başkumandanlık Meydan Savaşı’nda da büyük bir yenilgiye uğrayan Yunan ordusu, İzmir’e doğru kaçmaya devam ediyordu. Manisa, geride bıraktıkları şehir ve kasabaları yakıp yıkan Yunan ordusundan nihayet 8 Eylül günü kurtarıldı. Yunan ordusu ise bir gün sonra 9 Eylül 1922’de İzmir’den denize döküldü.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.