Yorgunlukla baş etmek için 10 altın öneri
Kış aylarının soğuk ve kasvetli havası, vitamin ve mineral eksiklikleri, tiroit hormonlarındaki bozukluklar, kullanılan ilaçlar, depresyon ve duygu durum değişiklikleri ile beslenme düzensizlikleri kişide halsizlik ve yorgunluğa neden oluyor.
Bu sorundan doğru beslenme alışkanlığı, yeterli uyku ve sporla korunmamız mümkün. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu yorgunluktan kurtulmanın 10 püf noktasını şöyle sıralıyor;
Bu sorundan doğru beslenme alışkanlığı, yeterli uyku ve sporla korunmamız mümkün. Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu yorgunluktan kurtulmanın 10 püf noktasını şöyle sıralıyor;
Kahvaltı ile güne başlayın
Güne kahvaltıyla başlayan kişilerde başarı oranı ve günlük hareket kabiliyeti artıyor. Yeni veriler kahvaltı içeriğinin de bir o kadar önemli olduğuna işaret ediyor. Yapılan bir araştırmaya göre; 2 hafta süreyle her sabah yulaf gevreğinden oluşan, lifli gıdalarla beslenen kişiler kendilerini daha enerjik hissediyor. Midedeki yiyeceklerin yavaşça emilmesini sağlayan lifli gıdalar periyodik olarak tüketildiklerindeyse vücut daha güçlü ve dirençli oluyor.
Düzenli olarak su için
Vücudunuzdaki su oranının yüzde 2’sini kaybettiğinizde, enerjinizin de yüzde 20 oranında azaldığını biliyor muydunuz? Günde en az 8 bardak su içtiğinizde toksinlerden arınır, vücudunuzdaki metabolik süreçlerin düzenli ilerlemesini sağlar ve gün içinde kendinizi daha enerjik hissedebilirsiniz.
Omega 3 tüketin
Omega 3 açısından zengin olan besinsel kaynaklar kan akışını hızlandırıyor ve vücut enerjisini yüksek tutuyor. Haftada 2-3 kez somon, ton, ringa, uskumru gibi yağlı balıkları tercih edebilir, 10 adet badem veya fındık ya da 4 yarım ceviz gibi yağlı tohumları günlük olarak tüketebilirsiniz. Her gün 1 kâse yoğurda 1 çay kaşığı keten tohumu katıp enerji veren bir karışım oluşturabilirsiniz.
Günde en az 1 ara öğün
Yoğun ve stresli çalıştığınız dönemlerde kendinizi yorgun hissedebilir, baş ağrılarıyla karşılaşabilirsiniz. Kan glikoz seviyesinin çok fazla düşmesi bu tip semptomlara yol açıyor. Özellikle öğle yemeği sonrası ve akşam yemeği öncesi kendinize ara öğün fırsatı tanıyın. Meyve, yoğurt, peynir, süt, simit, yulaf ve tahıl gevreği gibi besinleri kullanabilirsiniz.
Dinç kalmak için bu karışımı deneyin
Mate ve nane yapraklarıyla demlenen çay, uyarıcı etkiye sahip olup birkaç kabuk tarçınla kan şekerinizi dengeleyerek daha enerjik hissetmenizi sağlar. Günlük 1-2 fincan şeker ilavesiz olarak tüketebilirsiniz.
Her gün beyaz çay tüketin
Böbrek hastalığı, yüksek tansiyon veya kalp ritim bozukluğu gibi problemleriniz yoksa, günde 2-3 fincan beyaz çay tüketerek kateşinlerin enerji metabolizmasını hızlandıran özelliğinden yararlanabilirsiniz.
Trans yağını hayatınızdan çıkarın
Fast-food tarzı gıdalar, hazır kurabiye, bisküvi ve cips gibi atıştırmalıklar trans yağ kaynakları olup vücutta stres ve toksik etki yaratıyor. Bu yağların koroner arter hastalığı, karaciğer fonksiyon bozukluğu, Alzheimer, depresyon, kısırlık gibi sorunlara da zemin hazırladığı belirtiliyor. Trans yağların diyabet hastalığını da tetiklediği düşünülüyor.
Kırmızı et ve yumurta tüketin
Proteinler vücutta enerji düzeyini artırıyor. Özellikle et, süt, yoğurt, yumurta gibi kaliteli aminoasit bileşenlerine sahip protein kaynaklarının düzenli olarak tüketilmesi enerji veriyor. Kırmızı et ve yumurta tüketiminin düzenli hale getirilmesi, anemiyi ekarte ederek yorgunlukla başa çıkmayı sağlıyor.
Yağda kızartma olmadığı sürece çok kaliteli bir protein kaynağı olan yumurtayı haftada 3-4 kez, kırmızı eti ise bireysel ihtiyacınıza göre ortalama 3-4 köfte büyüklüğünde haftada 2-3 kez tüketebilirsiniz.
Sporu hayatınıza sokun
UCLA Üniversitesi profesörlerinden Dr. David Heber, her 10 yılda 1, kas kitlesinde yüzde 3’lük bir düşüş olacağını belirtip bu tür kayıpları ‘gizli ölüm’ olarak adlandırıyor. Kas kaybı halsizlik ve yorgunlukla sonuçlanabiliyor. Her gün 30 dakikalık hafif ya da orta şiddette egzersiz şart görülüyor.
Düzenli uyuyun
Melatonin hormonu, hücrelerin onarımından ve yenilenmesinden sorumlu. Kişinin biyolojik ritmine göre değişse de, karanlık ortamda ortalama 23.00-05.00 saatleri arasında salgılanıyor. Melatonin hormon salgısı ve hücre onarımı için 6-8 saatlik uyku gerekiyor. Az uyuyan kişilerde yetersiz ve düzensiz salgılanarak yorgunluğa yol açıyor.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.