Yönetimin karar alma sürecinde kamuoyu oluşturmanın önemi
Kamuoyu; toplumun çıkarlarını ilgilendiren herhangi bir konu hakkında halk tarafından verilen ortak kararlar ve düşüncelerdir. İnsanlar arasında bakış açılarını ve düşünce anlayışlarını anlatan bir kavramdır. Farklı düşüncelerin ve görüşlerin ortaya çıkması normaldir. Önemli olan bu farklı düşüncelerin özgürce ifade edilebilmesi ve ortak bir kararda buluşabilmektir. Ortaya çıkan bu düşüncelerin yani kamuoyunun idareciler tarafından dikkate alınması gerekmektedir.
Siyasi partiler halk ile meclis arasında köprü görevi görmektedirler. Bu şekilde köprü görevi görmeleri için seçimler yapılmaktadır. Seçimlerden önce partiler propagandalar yaparlar. Bu sayede bir kamuoyu oluştururlar ve dikkatleri çekerek daha fazla kişinin oy kullanmasını sağlarlar. Bu şekilde demokrasinin daha işlenebilir olması da sağlanmış olur. Ülkenin yönetimi tek bir partide olabilir. bunun yanında birden fazla parti birlikte koalisyon kurarak da ülkeyi yönetebilirler.
İktidar partisinden sonra mecliste muhalefet partileri de bulunmaktadır. Bu partiler yapıcı eleştiriler yaparak devletin daha iyi bir şekilde yönetilmesine katkı sağlamaktadırlar.
Medya günümüzde oldukça önemli bir iletişim aracıdır. Topluluk ile iletişimlerin sağlanması amacıyla dergi, gazete, televizyon ve interneti de içine alan, kamuoyu oluşturmada çok etkili olan bir araçtır.
Medya insanların özgür bir şekilde düşüncelerini ifade etmesini sağlar. Bunun yanında karşıt görüşleri de bir araya girerek fikirlerin saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde tartışılmasını sağlamaktadır. Bu şekilde medeniyetler seviyesinde demokratik bir ortam sağlanmış olmaktadır.
Bunun yanında medya yönetimin alacağı ya da almış olduğu kararları halk ile paylaşır. Bu şekilde vatandaşı bilgilendirmiş olur.
Yönetimin kararlarını etkileyen en önemli unsur aslında bireylerdir. Halk medya ya da diğer unsurlar ile yönetimin alacağı kararlarda büyük etki sağlamaktadır. Halk sosyal medya ile ya da diğer basın yayın organları ile kamuoyu oluşturarak halkın lehine kararlar çıkmasını sağlayabilmektedir. Yalnızca bu organlar ile değil yönetimi bizzat kendi oyları ile seçtikleri için halk lehine kararlarda büyük bir öneme sahiptirler.
Türkiye Cumhuriyeti temsili demokrasi yönetim şekli ile yönetilmektedir. Bunun açılımı halkı yönetecek kişiler oy çokluğu ile halk tarafından seçilir ve meclise gönderilir. Yöneticiler bu sayede halk adına kararlar alırlar. Bazen de alacakları kararları halka sorarlar. Buna da referandum denmektedir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.