Yeni sistemde sorular YGS benzeri olmayacak
Yayınlanma:
YÖK, Bu yıl uygulanacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na ilişkin sıkça sorulan sorular ve cevaplarına aşağıdaki 2 maddeyi daha ekledi. YÖK'ün cevapladığı sorulara göre, sorulacak sorular YGS benzeri sorular olmayacak
YÖK, Bu yıl uygulanacak olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na ilişkin sıkça sorulan sorular ve cevaplarına yeni soru ve cevaplar ekledi.
YÖK'ün cevapladığı sorulara göre, sorulacak sorular YGS benzeri sorular olmayacak.
27. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda puanlar hangi aralıkta hesaplanacaktır?
YGS-LYS sisteminde olduğu gibi bu yıl da puanlar 100-500 puan aralığında hesaplanacaktır. Adayların bu puanlarına Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) geçen sene olduğu şekilde hesaplanarak eklenecektir.
28. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan veya farklı bir müfredat ile alan adaylar hangi soruları cevaplayacaktır?
YGS-LYS sistemindeki durum söz konusudur. Yani bu durumdaki adaylar sınavda ilave Felsefe Grubu sorularını cevaplayacaklardır, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplandırmayacaklardır.
29. Felsefe Grubu sorunlarında Felsefe soruları da var mıdır?
Felsefe Grubundaki sorulara Felsefe soruları "tabii olarak" dahildir.
15. Soruda, ikinci oturumda testlerin içeriğine yönelik verilen açıklamada, Felsefe Grubu sorularında Felsefe dışındaki alanlardan hangilerinin dahil olduğunun belirtilmesi amacı ile sadece Mantık, Psikoloji ve Sosyoloji belirtilmiştir.
30. Özel Yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına hangi puan türü ile başvurulabilir?
Özel Yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden yükseköğretim programlarına TYT puanı ile başvurulabilecektir. Bu programlara başvurabilmek için YGS-LYS sisteminde olduğu gibi TYT puanının da 150 ve üzeri olması gerekmektedir.
31. Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda adaylar sınav başladıktan ne kadar süre sonra sınav salonundan ayrılabileceklerdir?
Adayların sınav salonundan ayrılışı ile ilgili olarak ÖSYM tarafından makul süreler belirlenecek, buna ilişkin bilgiler Başvuru Kılavuzu'nda ve ÖSYM'nin web sayfasında bildirilecektir.
32. TYT'de Türkçe ve Temel Matematik Testlerinde çıkacak sorular, YGS'de çıkan Türkçe ve Matematik sorularının benzeri mi olacaktır?
Hayır. TYT, yıllardır eleştirilen ezbere dayalı sınav sisteminden muhakemeye ve bilgiyi kullanmaya dayalı sınav sistemine geçiştir.
TYT, Türkçe ve Matematik derslerinde sadece adayların bilgilerini değil sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen yeterlilikleri, yani bilgi ile ilişkili beceri ve yetkinlikleri de kapsar.
Dil ve Matematik, bütün bilim alanlarının ortak ifade aracıdır. Bundan dolayı bu iki dili kullanarak TYT'de adayların sözel ve sayısal yeterliliklerini ölçmek istiyoruz.
Türkçe Testinde; sözel alanlardaki yeterlilikler esaslı, diğer sosyal bilimler dersleriyle de ilişkili olarakTürkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerileri ölçülecektir.
Temel Matematik Testinde; sayısal alanlardaki yeterlilikler esaslı, diğer fen bilimleri dersleriyle de ilişkili olaraktemel matematik ve bilim kavramlarını kullanma ve bu kavramları kullanarak işlem yapma, temel matematiksel ilişkilerden yararlanarak soyut işlemler yapma, temel matematik prensiplerini ve işlemlerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecektir.
Özetle, bilgiyi ezberlemeye dayalı bir çerçeveden uzaklaşıp ölçmede muhakeme, anlama ve çıkarımda bulunma evresine geçmek istiyoruz.
33. TYT'ye yönelik örnek sorular yayınlanacak mıdır?
Evet. ÖSYM tarafından en yakın zamanda TYT örnek soru ve cevapları yayınlanacaktır.
Soruların tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Tıklayınız
Kaynak:Eğitim Sistem
AYT - TYT - YDT - YKS
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.