Ye kürküm ye deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi

Ye kürküm ye deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi
Bu yazımızda sizlere Ye kürküm ye deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi hakkında bilgiler vereceğiz.

Ye kürküm ye deyiminin anlamı:

İnsanın kendisine değil de kılığına kıyafetine önem vermek. Günümüzde insanın ahlak ve karakterine bakılmıyor. Paraya, mala ve mülke itibar ediliyor.

Ye kürküm ye deyiminin hikâyesi:

Zamanında Nasrettin Hoca’yı bir düğüne davet etmişler. Nasrettin Hoca üzerini değiştirmeden gitmiş düğüne. Düğün meclisi epeyce kalabalıkmış. Herkes birden sofraya alınamayacağı için parça parça çağrılmış davetliler. Birinci sofra kurulmuş kalkmış, ikinci sofra kurulmuş kalkmış, üçüncü sofra derken, hoca bakmış kendini çağıran yok. Kalkmış evine git­miş. Günlük giysilerini çıkarıp gösterişli samur kürkünü giyip geri dönmüş düğüne.

Hoca daha kapıdan girmiş ki, gözler üzerine düşmüş. “Aman hocam sofraya buyur” “Aman  hocam buraya buyur” diyerek herkes hocaya iltifat etmeye başlamış. Hoca, sofraya oturunca çorbanın suyuna kürkünün bir ucunu batırmış. “Ye kürküm ye, bu ziyafet bana değil sana” demiş.

İşte böyle, insanın kişiliğine, kültürüne, bil­gisine değil de dış görünüşüne değer verilen durumlar için kullanılır bu deyim.

Her devirde itibar paraya, pula ve çuladır. Asıl olan insanın özü güzel, sözü güzel, çulu da güzelse amenna! Önünde herkes saygıyla eğilir. Böylelerini arayıp bulmak çok zor. Sinoplu Diyojen'in gündüz fenerle insan aramasına benzer bu. Bugün itibar, üstündeki çula, altındaki arabaya, sahip olduğun gelip geçici unvan ve makamadır.

Nasreddin Hoca, bir gün tanımadığı bir yerde düğüne gider. Davetsiz misafir ya, kılık kıyafeti düzgün ve iyi olmadığı için itibar ve iltifat görmez, kapıdan geri çevrilir. Hoca, bu duruma çok bozulur. Hemen evine gider, gösterişli libasını ve kürkünü üstüne geçirir tekrar düğüne gider. Bu sefer itibar ve iltifatın sınırı yoktur. Başköşeye oturtulur. Yemekler gelince sofraya buyur edilir. Hoca sofranın başına kürkünü yerleştirip, “Ye kürküm ye. Bu iltifat ve ikram bana değil, sanadır.” der.   

Ders alana çok bile...

         Kılığın yerinde mi ye kürküm ye

         Sarığın yerinde mi ye kürküm ye

         Ahlak, karakter neymiş, hak getire

         Yeni kürkü giyince mi ye kürküm ye.

Yatan kurttan, yeler tilki yeğdir ne demek?Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmış birden çok sözcükten oluşan, bir kavramı ya da durumu karşılayan kalıplaşmış sözcük gruplarıdır.

Daha fazla deyim için tıklayınız.

Deyimlerin Genel Özellikleri

Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir.


Deyim Nedir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EgitimSistem.Com Özel Haber

Kaynak:Eğitim Sistem

40
18
137
6
0
0
14
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.