Yaşadığımız çevrede görülen doğal afetler

Yaşadığımız çevrede görülen doğal afetler
Yaşadığımız çevrede görülen doğal afetler ile ilgili bilgi toplayarak bir poster çalışması hazırlayınız. Hazırladığınız çalışmayı arkadaşlarınızla paylaşınız

Doğal afetler, ölümcül, maddi hasar ve sosyal çevresel bozulmaya neden olabilen klimatik, jeolojik, biyolojik, sosyal ve teknolojik kökenlerden kaynaklanabilen felaket olaylarıdır.

Yavaş, ani ve insan kaynaklı doğal afetler mevcuttur. Dolasıyla öncelikli olarak yaşadığınız çevreyi belirlemeniz gerekmektedir. Ben bunu Türkiye olarak ele alıyorum.

Poster çalışması
Ülkemizde deprem, sel ve taşkınlar, erozyon, heyelan ve çığ olmak üzere 5 grupta incelenebilir.

Deprem
Fay hatlarının sebep olduğu sallanma hareketleri sonucu meydana gelen doğal afet çeşididir.  Ülkemizde Kuzey Anadolu, Batı Anadolu ve Doğu Anadolu olmak üzere 3 farklı fay hattı mevcuttur.

Depremin şiddetli ve zayıf olduğu yerlere örnek olarak;

  • Fay hatlarının tam birleştiği noktada depremler daha şiddetlidir (Doğu Anadolu Bölgesi).
  • Doğu Karadeniz kıyısı, Ergene Havzası ve Tuz Gölü ise deprem riskinin düşük olduğu bölgeler olarak gösterilebilir.

Heyelan
Heyelan, kaya ya da toprak kütlesinin yeryüzü hareketi olarak tanımlanabilir ve beş farklı biçimden oluşur; düşme, devrilme, kayma, dağılma ve akma.

Heyelandan korunmak için ise,

  • Aşırı su birikimini önlemek için drenaj kanalları açmak,
  • Yamaç kenarlarına istinat duvarları yapmak,
  • Yerleşim yerlerinin heyelan bölgelerine inşa etmemek ya da uzağına taşınmasını sağlamak.

Sel ve taşkınlar
Özellikle ani yağışların yaşandığı bölgelerde gerçekleşen sel ve taşkınlar Doğu Karadeniz bölgesinde kendisini göstermektedir. Türkiye'de en fazla can ve mal kaybına sebep olan doğal afettir.

Erozyon
Belirli bir süreç sonunda toprak tabakasının aşınması olarak adlandırılan erozyon en fazla İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görülürken en az erozyon ise Karadeniz Bölgesinde görülmektedir.

Erozyon nedenleri olarak,

  • eğim
  • cılız bitki örtüsü
  • nadas
  • kuru ve taneli toprak

örnek gösterilebilir.

Çığ
Yoğun kar yağışı sonrası oluşan kar kütlelerinin bütün halinde hareketi sonucu özellikle dağlık ve engebeli alanlarda görülen çığ ülkemizde görülen doğal afetlerden beşincisidir.

Hakkari ve Doğu Karadeniz bölgelerinde sık rastlanmaktadır.

Kaynak:Eğitim Sistem

63
63
63
63
63
63
63
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.