Yaş kesen, baş keser atasözünün anlamı
Ağaç ve ormanın yararları saymakla bitmez. Atalarımız en güzel çevrecilik örneğini bu söz ile vermişlerdir. Bir ağaç kesen, bir insan kesmiş gibi sorumluluk ve suç sahibidir. Ağacı kesmek değil, dikmek ve büyütmek gerekir.
Ağacın korunmasını teşvik için söylenir.
Yaş kesen, baş keser anlamı şu şekilde :
Ormanı meydana getiren ağaçlar bir memleketin can damarıdır. Yeşil tabiat, berrak su, temiz hava, yağmur, cıvıl cıvıl kuşlar, ağaçla birlikte vardır. Ağaçsız kalan yer kısa zamanda çöle döner, hayat orada son bulur. Öte yandan, ağaç memleket ekonomisine de sayısız katkılarda bulunur. Hem ekolojik denge, hem de iktisadi hayat açısından ağacı koruma görevi bir zorunluluktur. Bu bakımdan bir ağacı boş yere kesen, insan hayatına kıymış gibi suç işlemiş olur.
Ağacın çeşit çeşit yararları vardır. Dünya üzerindeki yeşillik, yeryüzündeki hayatın akciğeri gibidir. Bunları düşünmeden, sadece odun sağlamak için ağaç kesen kimse, insan canına kıymış kadar büyük bir suç işlemiş olur. Ağaçların sağladığı yararlar saymakla bitmez. Gereksiz yere ağaç kesmek, insan öldürmek kadar kötü bir davranıştır. Ormanlarımızı korumalı, onlardan en iyi şekilde yararlanmanın yollarını bulmalıyız.
Yaş kesen baş keser atasözünün cümle içinde kullanımı
Yok yere ağaç kesen biri varsa çevrenizde ona şu cümleyi kurabilirsiniz; Canlıya zarar vermek suçtur yalnızca kendini düşünmemelisin unutma ki yaş kesen baş keser.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.