Yahudiliğin ritüelleri nelerdir
Pazar günüyle başlayan haftanın 7. günü olan Cumartesi, mutlak bir iş görmezlik günü olarak saptanmış ve bu güne "Şabat" adı verilmiştir. Şabat, kutsal addedilen bir gün olarak bireyin her türlü mesleki işine ara verip kendini ibadet ve Tora (Tevrat) öğrenimi yoluyla Tanrı'ya özgüleştirmesi yanında, ruhsal tarafını güçlendirmesinin beklendiği bir gündür.
Şabat günü fiziki güç harcanacak herhangi bir iş yapılması dinen yasaklanmıştır. Bugün; bir tatil günü olmanın ötesinde, manevi anlamda güçlenmeye ve bireyin sıradan bir canlı olmaktan ziyade, ruhunda Tanrısal nitelik parçacıkları taşıyan bir varlık olduğunu hatırlamaya olanak tanıyan ve bunun gereğini yerine getirmeyi esinleyen bir zaman birimi olarak algılanmalıdır. Şabat koşulları cuma günü, gün batımıyla başlayıp, cumartesi günü gün batımı sonrasına kadar devam eder.
Cumartesi yani şabat, Yahudilerin haftalık dinlenme ve ritüel günüdür. Bu günde hiçbir iş yapılmaz. Ateş yakılmaz, elektrikli alet, araba, telefon gibi şeyler kullanılmaz, Çünkü Yahudi inancına göre Tanrı evreni ve varlıkları altı günde yaratmış ve yorulmuş, yedinci günde yani cumartesi gününde de dinlenmiştir. Bu sebeple cumartesi özel dinlenme ve Tanrı’yı anma günüdür. Haftalık ritüel vakti, cuma günü ikindi zamanından sonra başlar, cumartesi akşamına kadar devam eder. Cuma günü bütün dindar Yahudiler, sinagogda bulunmaya önem verirler. Ritüellerini yaptıktan sonra da evlerine gider, şabat mumunu yakar, yemek yer, şarkılar ve ilahiler söylerler.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.