Vur fakat dinle deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi

Vur fakat dinle deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi
Bu yazımızda sizlere Vur fakat dinle deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi hakkında bilgiler vereceğiz.

Vur fakat dinle deyiminin anlamı:

Ne istersen yap ama önce dinle. Harekete geçmeden önce, karşı tarafın sesine mutlaka kulak ver.

Vur fakat dinle deyiminin hikâyesi:

Bugünkü anlamda devletler kurulmadan önce, şehir devletleri vardı.

Tarihte ün yapmış şehir devletlerin başın­da da Balkanlardaki Atina ve Sparta geliyor­du.

Kendi aralarında sık sık savaşan bu iki devlet, bir başka büyük devletin, İran’ın sal­dırıları karşısında güçlerini birleştirip Helen Birliği’ni kurdular. Güçlerin yönetimi de Spartalı bir komutana verildi.

İran, savaş sırasında, Çanakkale Boğazı’na geçici köprüler kurup büyük bir orduy­la Atina’nın üzerine yürüdü. Atina ve Spartalı ordu komutanlarının neredeyse hepsi, bu kadar güçlü bir ordu karşısında tutunmanın mümkün olmadığını, şehri bırakıp daha geri­lere çekilmek gerektiğini savunuyorlardı.

Birleşik ordunun Spartalı Başkomutan da katılıyordu bu fikre. Sadece AtinalI komutan Teomistokil, karşı çıkıyor:

“Elimizde 200 parça gemimiz var, İran do­nanması güçlü ama bizim kadar deneyimli değil, onları denizde savaşmaya zorlayalım; denizde zafer bizimdir!” diyordu.

Teomistokil, fikrini iyi anlatabilmek için söz alıp, birkaç kez ko­nuşmaya kalkınca, Spartalı Başkomutan çoğunluğun görüşünü öne sürerek artık susması gerektiğini söyledi. Teomistokil:

“Susmayacağım!” diye sesini yükseltince sinirlenen Spartalı Başkomutan elindeki bastonu havaya kaldırdı.

Bundan korkacak biri değildi Teomistokil. Sesini daha da yük­selterek:

“Vur, fakat dinle!” diye karşılık verdi.

Spartalı Başkomutan, bir kere daha söz verdi Teomistokil’e. Ati­nalI komutan, neden öyle yapmaları gerektiğini sebep ve sonuç­larıyla, ayrıntılı şekilde bir kere daha anlatınca çoğunluk ona hak verdi.

Bu tartışmadan sonra, Atina ve Sparta orduları Salamin Deniz Savaşı’ında İran donanmasını büyük bir yenilgiye uğratarak Atina ve Sparta’nın İran ordusu tarafından işgal edilmesinin önüne geç­miş oldular.

Rüzgâr eken fırtına biçer,

Vur fakat bir kez dinle

Acele eden, ecele gider,

Düşünmeden karar verme

Yatan kurttan, yeler tilki yeğdir ne demek?Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmış birden çok sözcükten oluşan, bir kavramı ya da durumu karşılayan kalıplaşmış sözcük gruplarıdır.

Daha fazla deyim için tıklayınız.

Deyimlerin Genel Özellikleri

Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir.


Deyim Nedir?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EgitimSistem.Com Özel Haber

Kaynak:Eğitim Sistem

Etiketler :
0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.