Veri Tabanı Programcısı ne iş yapar
Veri Tabanı Programcısı veri tabanının oluşturulmasını, yönetimini ve ağ üzerinden veri tabanına güvenli erişimi sağlayan kişidir.
Veri Tabanı Programcısı;
• İhtiyaçları değerlendirir ve istenen projeyi analiz eder,
• Veri tabanı oluşturur, sorgular ve kurulumunu yapar,
• İşletim sistemi kurar, hata giderir, veri girişi ve bakım yapar,
• Veri tabanı için ağ ortamını oluşturur ve veri tabanına erişimi ve güvenliği sağlar,
• Veri tabanı programı yönetir ve yedekleme yapar.
Bu mesleği yapacak kişilerin genel olarak, yabancı dile ilgisi olan, ekip çalışmasına yatkın, sistemli düşünebilen, matematikle ilgili konularda başarılı, araştırmacı, sabırlı ve dikkatli kişiler olması gerekir. Genellikle büro ortamında çalışılır, ancak bilgi toplamak amacıyla dış ortamlarda da bulunmak gerekebilir. Çalışırken diğer meslektaşlarıyla ve işverenlerle etkileşim halindedir. İş oturularak yürütülür, ortam genellikle sessizdir.
Mesleğin eğitimi mesleki ve teknik ortaöğretim okul/kurumlarının Bilişim Teknolojileri alanı Veri Tabanı Programcılığı dalında verilmektedir. Yeterli sayıda müracaat olması durumunda mesleki eğitim merkezlerinde de Bilişim Teknolojisi alanı Veri Tabanı Programcılığı dalında eğitim verilmektedir. Ayrıca üniversitelerin veya özel kuruluşların açtığı kurslarda da bu mesleğin eğitimi verilmektedir.
Bu kişiler, bilgisayar ve paket programı kullanılan tüm birimlerde çalışabilirler. Eğitimini tamamlamış olanlar kendi işlerini kurabilirler. Tüm kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda her geçen gün bilgisayar kullanımı çoğalmakta ve vazgeçilmez hale gelmektedir. Kuruluşlar yaptığı iş ve sektörlere göre farklı paket programlar kullanmak durumundadır. Bu yüzden gelecekte bu alanda eğitim almış kişilere ihtiyaç artarak devam edecektir.
Benzer Meslekler
- Ağ Yöneticiliği ve İnternet Programcısı
- Bilgisayar Programcısı
- Web Programcısı
Mesleğin Bilgileri
Meslek Kodu : 3512.05Meslek Adı : Veri Tabanı Programcısı Grup BilgileriM. Ana Grubu : Teknisyenler, Teknikerler Ve Yardımcı Profesyonel Meslek MensuplarıM. Alt Ana Grubu : Bilgi Ve İletişim TeknisyenlerM. Grubu : Bilgi ve İletişim Teknolojileri İşletim Ve Kullanıcı Destek TeknisyenleriM. Birim Grubu : Bilgi Ve İletişim Teknolojisi Kullanıcı Destek TeknisyenleriGereken Minimum Eğitim Düzeyi : Ortaöğretim (Lise ve Dengi)
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.