Ulusal egemenlik sözünden ne anlıyorsunuz
Ulusal Egemenlik ya da millî hâkimiyet, devletin gücü olan egemenliğin doğrudan doğruya ulusa ait olmasıdır. Millî egemenlik, ulus egemenliği ya da hâkimiyetimilliye olarak da adlandırılır. Ulusal egemenlikte, millet kendi kendini yönetir. Yönetim tek kişinin elinde olmaz ve millet dilediğini başa getirir.
Ulusal Egemenlik ya da millî hâkimiyet, devletin gücü olan egemenliğin doğrudan doğruya ulusa ait olmasıdır. Millî egemenlik, ulus egemenliği ya da hâkimiyetimilliye olarak da adlandırılır.
Ulusal egemenliğin var olduğu devletlerde, kurucu ve yönetici güç bazı kişilerde ya da belli gruplarda değil halktadır. Ulusal egemenliğin en önemli göstergelerinden biri meclis ve onu oluşturan demokratik seçimlerdir. Uluslar bu sayede kendi egemenliklerini oluşturabilirler.
Ulusal egemenlik kavramı, devlet ve egemenlik kavramları oluştuğundan beri pek çok siyaset bilimci ve filozof tarafından ele alınmıştır. Günümüz dünyasının pek çok devleti, ulusal egemenlik ilkesine dayalıdır.
Devlet üzerinde hakim olan, devlet ile ilgili kararları aldıran genel gücün direk olarak halka ait olmasına ulusal egemenlik denir. Ulusal egemenliğin çeşitli isimleri de vardır; milli egemenlik, hakimiyeti milliye olarak da bazı yerlerde karşımıza çıkabilir.
Aslında ulusal egemenlik kavramı bu kadar basit değildir. İlk oluştuğu zamanlardan beri pek çok filozof ve felsefeci tarafından tartışılmış, bilim insanları tarafından farklı görüşler ortaya atılmıştır. Ancak modern dünyada insan hakları ve sınıf eşitliği ön plana çıkmakta, bu nedenle de genel olarak devletlerde ulusal egemenlik anlayışı vardır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.