Türk edebiyatında tiyatronun gelişimi

Türk edebiyatında tiyatronun gelişimi
Türk edebiyatında tiyatronun gelişimi, geleneksel Türk tiyatrosu ve modern Türk tiyatrosu hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Türk tiyatrosunu iki dönemde inceleriz:
1. Geleneksel Türk Tiyatrosu
a. Karagöz
b. Orta Oyunu
c. Meddah
ç. Köy Seyirlik Oyunu

2. Modern Türk Tiyatrosu
a. Trajedi
b. Komedi
c. Dram

Modern anlamda tiyatro, Türk edebiyatında Tanzimat’la başlar. Bu dönemde sanatçılar Batı edebiyatından çeviriler yapmışlardır. Ahmet Vefik Paşa’nın Moliere’den (Moliyer) yaptığı uyarlamalar önemli bir yer tutar. Ayrıca Tanzimat Dönemi’nde İbrahim Şinasi ilk Türkçe oyun olan Şair Evlenmesi’ni yazmıştır. Şair Evlenmesi, komedi türünde yazılmış tek perdelik bir oyundur. Sahnelenen ilk Türk tiyatro oyunu ise Namık Kemal’in Vatan Yahut Silistre adlı eseridir. Modern Türk tiyatrosunun önemli temsilcileri şunlardır: Haldun Taner, Turan Oflazoğlu, Recep Bilginer, Refik Erduran, Turgut Özakman, Orhan Asena

1
107
80
2
2
4
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.