Tüketici hakları ile ilgili sorun yaşadığımızda hangi kurumlara başvurabiliriz
Vatandaşların birçok haklarının yasalar ile koruma altına alındığı gibi tüketici hakları da yasalar ile koruma altındadırlar. Bir kişi bir ürünü satın aldığında çıkan bir sorun karşısında satıcıdan çözüm bulamadığı durumlarda yardım alınabilecek bir dizi kurum bulunmaktadır.
Tüketici hakları ile ilgili sorunlar, ürünlerin satın alınmasındaki sonraki süreçte kendini göstermektedir. Üretim hataları, arızalar, bozulmuş, eskimiş ürünler ve çabuk bozulan ve eskiyen ürünler, garantisi tamamlamadan atıl kalan ürünler nedeniyle tüketici hakları sorunları yaşanmaktadır.
Tüketici hakları ile ilgili bir sorun yaşadığımızda mahkemelere başvurabiliriz. Tüketici hakları sorunlarında Tüketici Hakları Derneği, Tüketiciler Derneği sivil toplum kuruluşlarına başvuru yapılabilir. Ayrıca ilk önce ürünün satın alındığı kuruma gidilmelidir. Sonuç alınamazsa mahkeme yolu tercih edilmelidir. Tüketici hakları, insanların sosyal haklarındandır. İnsanlık hakkı olarak gündeme gelmektedir. Çünkü insanları kandırmak suçtur. Bunun engellenmesi de mahkemeler kanalıyla gerçekleşir.
Tüketici hakları ile ilgili sorun yaşadığımızda şu kurumlara başvurabiliriz:
- Tüder – Tüketiciler Derneği
- Tüketici Hakları Merkezi – TU-MER
- Tüketiciler Birliği
- Tüm Tüketicileri Koruma Derneği
- Tüketiciyi Koruma Derneği – TÜKODER
- Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği
- Tüketici Hakları Derneği
- Tüketiciyi Koruma ve Bilinçlendirme Derneği
- Tüketici Dernekleri Federasyonu – TÜDEF
- Tüketiciyi Koruma ve Dayanışma Birliği Derneği
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.