Toplumsal yasalar nedir, toplumsal yasalara örnekler nedir

Toplumsal yasalar nedir, toplumsal yasalara örnekler nedir
Toplumsal yasalar nedir, toplumsal yasalara örnekler nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Toplumun sağlıklı bir şekilde varlığını sürdürebilmesi için uyması gereken yasalara toplumsal yasalar denir. Toplumsal yasalar toplumsal olaylar arasında var olan sebep - sonuç ilişkisini ifade eder. Kur’an-ı Kerim’de insanlar gibi toplumların da bir ömrü olduğunu belirten toplumsal yasalardan bahsedilir. Örneğin bir ayette bu husus şöyle ifade edilir: “Her toplumun (belirli) bir eceli vardır. Ecelleri geldiğinde onu ne bir an erteleyebilirler ve ne de bir an öne alabilirler.” (A’râf suresi, 34. ayet.)

Kur’an-ı Kerim’de toplumsal yasalar, geçmiş milletlerin başından geçen olaylarla anlatılır. Allah’ın (c.c.) elçisi olan Peygamberler insanlara bu yasalara uymayı öğütlemiştir. Bu öğütlere göre yaşayan topluluklar huzur bulmuş, uymayanlar ise birçok toplumsal sorunla karşılaşmışlardır. Bu konu ile ilgili Kur’an-ı Kerim’de bir ayette şöyle buyrulur: “Sizden önce nice (milletler hakkında) ilahi kanunlar gelip geçmiştir. Onun için yeryüzünde gezin dolaşın da (Allah’ın ayetlerini) yalan sayanların akıbeti ne olmuş, görün!” (Â’li İmran suresi, 137.ayet.)

Toplumsal yasaları bilmek, insanların çevresiyle uyum içerisinde yaşamalarını sağlar. İnsanların birbirlerinin hak ve hukuklarına özen göstermelerini ve zarar verici davranışlardan kaçınmalarını gerektirir. Toplumsal hayatta yapılan bir haksızlık karşılıksız kalmaz ve yapılan haksızlık sadece haksızlık yapanı değil, bütün toplumu etkiler. Bu durum Kur’an’da şöyle ifade edilir: “(Öyle) Bir fitneden sakının ki aranızdan yalnız haksızlık edenlere erişmekle kalmaz (hepinize erişir)...” (Enfâl suresi, 25. ayet.)

Toplumsal yasalara şunları örnek verebiliriz:

  • Gelir dağılımının adil olduğu toplumlarda yoksulluğun azalması,
  • Adaletin sağlıklı işlediği toplumlarda barış ve güven ortamının olması,
  • Kuraklık sonucu açlık ve susuzluk yaşayan insanların yaşanabilir yerlere göç etmeleri,
  • Tarımsal üretimin azalıp sanayileşmenin artmasıyla köyden kente göçün hızlanması,

239
862
568
98
80
81
245
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum