Tiyatronun biçimsel özellikleri neler

Tiyatronun biçimsel özellikleri neler
Tiyatronun biçimsel özellikleri neler bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tiyatro metinleri oyuncuların yapacakları hareketler, dekor, kostüm vb. bölümler hariç tümüyle diyaloglardan, yer yer de monologlardan oluşur. Diyalog en az iki kişinin karşılıklı konuşması, monolog ise bir kişinin kendi kendine ya da karşısında biri varmış gibi konuşmasıdır.

Tiyatro eserlerinde yer, dekor, karakter tasvirlerinin yapıldığı perde başlarında ya da parantez içinde betimleme yapılır. Karşılıklı konuşmalar arasında parantez içinde kısa betimlemeler de yapılabilir. Açıklama ve tartışma kısımları, kişilerin konuşmalarının içinde yer alır.

Tiyatro eseri yazılırken sahne tekniğinin de bilinmesi önemli bir unsurdur. Söz ile hareketlerin uyumlu olması gerekir. Yazar anlattığı olayları, dekoru, kostümü bir mantık çerçevesinde birleştirebilmelidir. Ayrıca yazar, kişilerin fiziksel, psikolojik ve toplumsal özelliklerini seyirciye tam olarak yansıtmalıdır. Tiyatro eserinin dili genellikle konuşma diline yakın olduğu için yazar eserinde uzun cümleler kullanmamalıdır.

2
53
5
4
3
6
109
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.