TEOG sınavında başarılı olmak için ne yapılmalı?

TEOG sınavında başarılı olmak için ne yapılmalı?
Bu yazımızda sizlere teog sınavında başarılı olmak için, teog sınavında başarılı olmak için ne yapılmalı, sınavda başarılı olmak için ne yapılmalı konusunda bilgiler vereceğiz.

TEOG Sınavında Nasıl Başarılı Oluruz ?

İlköğretim’in son senesinde yani sekizinci sınıfta öğrenciler orta öğretimde eğitimlerini en iyi lisede almak için sınava girerler. TEOG adı verilen bu sınav öğrenciler için ciddi bir yol ayrımıdır. Çünkü kaliteli bir liseye yerleşildiğinde kariyerin önemli bir basamağı olan üniversiteye girebilmek bir nebze daha kolay olmaktadır. Üniversiteler çoğaldıkça üniversiteli sayısı da artmaktadır. Bununla birlikte Tıp Fakültesi ile Ziraat Fakültesi arasındaki prestij farkı devam etmektedir. Yani iyi bir üniversiteye kaydolabilmek, mezun olunca işsizlik sorunu yaşamayacağı bölümü kazanabilmek en az eski yıllardaki kadar önemlidir. Bu nedenle veliler çocuklarının en iyi eğitimi alması için ilköğretim yıllarından itibaren kaynaklarını seferber etmektedirler.

TEOG sınavı yılların emeğini tahsil etmede dönüm noktasıdır. Bir iki soru nedeniyle hedeflenen orta öğretim kurumuna gidememek doğal olarak hem velilerde hem de öğrencilerde hayal kırıklığı yaratacaktır.

TEOG yani “Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş” sınavı 8. Sınıfta ilki birinci dönem, ikincisi de ikinci dönemde yapılan iki sınavdan oluşur. Bu sınav merkezi sistem tarafından yapılır ve iki yazılısı olan derslerin birinci yazılısı, üç yazılısı olan derslerin ikinci yazılısı şeklinde yapılır.

TEOG sınavı LYS gibi başlayıp saatler süren bir sınav değildir. 6 dersten sınav olur, bu derslerin üçünden ilk gün, diğer üçünden de ertesi gün sınav yapılır. Sınavlar genelde hafta içi Çarşamba ve Perşembe günleri yapılmaktadır.

Her bir sınav 40 dakika sürer, bitince 20 dakika ara verilir ve diğer sınava girilir. Sınavlarda 40 dakikada 20 sorunun cevaplanması gerekir ki bu bir sorunun ortalama iki dakika yanıt süresi olduğunu gösterir.

TEOG sınavı Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji , Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İnkılap Tarihi ve öğrencinin eğitim aldığı Yabancı Dil derslerini kapsar.  Bazı öğrenciler Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaftır, onlara muadili sorular sorulur.

TEOG’da Puanlama Nasıl Yapılır ?

Sınavlarda öğrenciler 100 üzerinden not alırlar. Sınavlarda doğru sayısı önemlidir, yanlışlar puan eksiltmez. Yani her soru 5 puan şeklindedir.

Her dersin ağırlığı farklıdır. Her dersin puanı ayrı ayrı hesaplandıktan sonra ağırlıklı puanlar bulunur. TEOG puanı hesaplanırken öğrencinin 6,7 ve 8. Sınıflarda derslerinde aldığı notlar %30 ağırlıklı, TEOG sınavında daha doğrusu ilk dönem 6 , ikinci dönem 6 olmak üzere 12 adet sınavdan elde edilen ağırlıklı puan %70 ağırlıklı olmak üzere 700 puan üzerinden puan hesaplanır.

TEOG puan hesaplama konusunda Türkiye’de benzersiz bir hesaplama yapan sitemizi kullanabilirsiniz. Bu hesaplama aracı ile hem TEOG tercih puanınızı hem de bu puanla tercih edilebileceğiniz okulları öğrenebiliyorsunuz.

TEOG Sınavında Nasıl Başarılı Olunur ?

TEOG sisteminin ciddi zafiyetleri bulunmaktadır. Eğer dikkat edilmez ise öğrenci başarı bir öğrenci olsa dahi tökezleyebilir. Bunun aksine sistemin püf noktalarını keşfeden bir öğrenci hak ettiğinden daha yüksek bir puan alabilir.

En önemli konu TEOG sınavın dönem içinde yapılmasıdır. Bu nedenle müfredatı geriden takip eden veya üstün körü geçiştiren okullarda öğrenim gören öğrenciler henüz iyice bellemedikleri konulardan imtihan edilecek ve tabiri caizse tökezleyeceklerdir. Bu nedenle bilinçli velilerin geçmiş yılların sorularını edinerek müfredat ne olursa olsun, çocuklarını geçmiş yılların sorularını çözebilecek hale getirmeleri gerekmektedir.

Bir diğer husus da İmam Hatip Ortaokulları gibi çok sayıda ders görülen okullarda hangi derse ağırlık verileceği hususudur. Bazen öğretmenler çocukları ilköğretim başarı puanı yükseltmesi için gayretlendirmektedirler. Halbuki üç yıllık çalışmanın etkisi %30’dur. Bunu derslere böldüğünüzde TEOG dersleri haricinde çalışmanın mantıksız olduğu anlaşılacaktır.

Geçmiş yıllarda çıkan soruları edinmenin bir faydası da öğrencinin sorularının zorluk derecesini öğrenebilmesidir. Bu sınava hazırlanmanın mental yönü açısından faydalıdır. Bazen gazetelerin, dershanelerin yaptığı deneme sınavları öğrencilere faydadan ziyade zarar da getirebilmektedir. Çünkü soruların zorluk seviyesi bazen çok kolay bazen de çok zor ayarlanmaktadır. Soruları zor hazırlamanın mantığı “Bunları çözebilirse, gerçek sınavda daha başarılı olur” gibi şaka gibi bir gerekçedir. Halbuki öğrenci böyle sınavlarla moralini bozabilmekte ders çalışma sistemini yanlış yönde değiştirebilmektedir. Bazı dershaneler de sırf moral olsun veya başka sebeplerle kolay sorulardan oluşan sınavlar yapmakta, bu da öğrenciyi rehavete düşürmektedir.

Bu nedenlerle geçmiş yıllara ait sorular çok önemlidir. Ayrıca bu sorular üzerinden evde deneme sınavı da yapılmalıdır. Öğrencinin işini ciddiye alan dershanelerin deneme sınavlarına girmesi onu gerçek sınava hazırlayacaktır.

Teog sınavında çıkmış sorular sitemizde online haline getirilmiştir. Çıkmış TEOG sorularını sizde çözerek bu sınavda başarılı olabilirsiniz.

Öğrenci TEOG sınavları öncesinden mental olarak iyi hazırlanmalıdır. Bir çocuğun bu tür bir sınavın ağırlığını kaldırması mümkün değildir, bu nedenle veliler sınava kendileri girecekmiş gibi heyecanlanıp bunu evlatlarına yansıtırlarsa öğrenci bildiğini de şaşıracaktır. TEOG haftası diğer haftalar gibi rutin geçmelidir.

Yukarıda sayılan hususlar TEOG önceki dikkat edilmesi gereken faktörlerdir. Sınav esnasında uygulanacak birkaç püf nokta öğrenciye avantaj getirebilir.

Sınav konusunda en önemli şey doğrunun yanlışı götürmediğidir. Yani atış serbesttir. Fakat bazı başarılı öğrenciler tereddüt ettikleri bir konuda sallamayı bir türlü gururuna yediremez. Bu yazılı sonuçlarını okurken alaycı bir dil kullanan öğretmenler yüzünden öğrencinin bilinç altına yerleşmiştir. Öğrenciyi bu konuda rahatlatmak ve yanlışları eledikten sonra doğru olabilecek şıklar arasında birini seçmesi hususunda telkin etmek gerekir.

TEOG sınavında en önemli risk faktörü öğrencinin kaydırma yapmasıdır. Bu birkaç şekilde olabilir, ya sayfalardan birini unutur, diğerlerini üzerine bindirir, veya boş bıraktığı bir sorunun yerine ötekisini doldurduğu için kaydıra kaydıra ilerler. Bazen da vakit kalmadığından acele işaretleme olur. Bu tür sorunlar sık deneme sınavı çözmek ile azaltılabilir. Sınav öncesi öğrenciye bu konu hatırlatılmalı, sınavların sonunda cevapları yeniden kontrol etmesi sağlanmalıdır.

Bildiği sorudan başlama taktiği sınav performansını en az %5 artırır. Bu nedenle öğrenci sırayla değil, en iyi bildiği konulardan başlamalıdır.

Sınavda zaman ayarlaması çok önemlidir. Soru başına 2 dakika süren bir sınavda ilk 5 soru için yarım saat harcanırsa, geri kalan 10 dakikada 15 soru çözülemeyecektir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.