Tarihi Yollar Cevapları

Tarihi Yollar Cevapları
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Meb Yayınları 2. Ünite Tarihi Yolculuk Sayfa 95, 96, 97, 98 Tarihi Yollar Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Sayfa 95 Cevapları

1. Yolların toplumlar arası etkileşimdeki önemini açıklayınız.
Cevap
: Tarih boyunca insanlar ürettiklerini ticaret yolları aracılığıyla taşıdılar ve sattılar. İpek ve Baharat Yolu da insanlık tarihinin en eski ve önemli ticaret yollarındandır. Örneğin İpek yolu üzerindeki kervansaraylar, ticaret kervanlarının uğrak ve dinlenme yerleridir. Tüccarlar bu kervansaraylarda kendilerinin ve hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılar ve dinlenirlerdi. İpek Yolu üzerinde sürekli hareket halinde olan tüccarlar ticari ürünlerinin yanı sıra bilgi, görgü ve kültürlerini de taşıyorlardı.

2. Tarihte kullanılan ticaret yollarından bildiklerinizi söyleyiniz.

Cevap: İpek Yolu, Baharat Yolu, Kral Yolu gibi yolları bilmekteyim.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Sayfa 96 Cevapları

İpek Yolu’nun Asya ile Avrupa arasındaki kültürel etkileşime katkısı nedir? Açıklayınız.
Cevap
: İpek yolu üzerindeki kervansaraylar, ticaret kervanlarının uğrak ve dinlenme yerleridir. Tüccarlar bu kervansaraylarda kendilerinin ve hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılar ve dinlenirlerdi. İpek Yolu üzerinde sürekli hareket halinde olan tüccarlar ticari ürünlerinin yanı sıra bilgi, görgü ve kültürlerini de taşıyorlardı. Bu yolculuklar sayesinde çeşitli milletlerin örf, adet ve kültürel zenginlikleri kıtalar arası mesafelere ulaşabilmiştir.

Günümüzde tarihi İpek Yolu’nun geçtiği ülkeler ve şehirlerin hangileri olduğunu coğrafya atlasınızdan faydalanarak bulunuz. Yol güzergâhını harita üzerine çiziniz.

Cevap: Çin(Şian) / Kansu/ Hotan / Yerkem / Kaşgar / Semer Kant / Buhara / Bağdat / Akdeniz / Bursa / İstanbul / Sonra ise Avrupa’ya diye devam eder…

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Sayfa 97 Cevapları

1. Baharat Yolu’nun devletler arası ilişkilerdeki ekonomik rolünü açıklayınız.

Cevap: Karabiber, zerdeçal, tarçın, yenibahar, zencefil, karanfil vb. baharat türleri Orta Çağ Avrupasında da çok önemliydi. Bu baharatlar Avrupalı zenginlerin de vazgeçilmez tatlarıydı. Sadece sofralarda değil eczacılıkta, parfümlerde ve tütsülerde de kullanılıyordu. Hindistan’daki baharatların Basra Körfezi, Kızıldeniz ve Mısır yoluyla Akdeniz’e, buradan gemilerle Avrupa’ya taşınmasında kullanılan tarihî ticaret yoluna Baharat Yolu denir.

2. Bir çuval baharatın bir insan hayatı kadar kıymetli olmasını nasıl değerlendirirsiniz? Söyleyiniz.

Cevap: Baharat Avrupa’da üretilmediği için çok değerliydi. Ancak doğudan batıya gelene kadar fiyatı çok artıyordu. Bu yüzden bir çuval baharatın insan hayatı kadar kıymetli olması gayet normaldir.

6. Sınıf Sosyal Bilgiler Meb Sayfa 98 Cevapları

Aşağıda numaralar ile verilen ifadeleri, harf ile verilen ifadelerle örnekteki gibi eşleştiriniz.

1. Çin’in Xi’an (Şian) kentinden başlayıp, Karadeniz’in kuzeyinden ve Anadolu’dan Avrupa’ya ulaşan ticaret yoludur. (b)
2. İpek Yolu hâkimiyeti için uzun yıllar Türkler’in mücadele ettiği millettir. (e)
3. Hindistan, Kızıldeniz ve Mısır’dan Avrupa’ya uzanan ticaret yoludur. (a)
4. İpek Yolu’nun geçtiği önemli bir merkezdir. (c)
5. Türkler’in İpek Yolu’nun denetimi için iş birliği yaptığı devlettir. (ç)

a) Baharat Yolu
b) İpek Yolu
c) İstanbul ç) Bizans
d) Ticaret
e) Çinliler

1. Ulaşım alanındaki bu yeni projenin yol güzergâhında bulunan ülkelere ekonomik açıdan getireceği katkıları açıklayınız.

Cevap: Demir İpek Yolu olarak da adlandırılan Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Projesi ile Doğu Anadolu, Pekin’den Londra’ya uzanan İpek Yolu’nun önemli merkezlerinden biri hâline gelecektir. Türkiye ile bütün Orta Asya, Kafkasya ve Asya ülkelerinin Avrupa’ya daha kolay ulaşmasını sağlayacak olan bu proje ile Gürcistan ve Azerbaycan da hem ticaret yolu anlamında hem de turizm alanında büyük gelirler elde edebileceklerdir.

2. Londra’dan Pekin’e kadar uzanacak olan bu projenin kültürler arası etkileşimdeki rolünü açıklayınız.

Cevap: Yol üzerindeki ülkelerin kültürü, dili, inancı diğer kültürler ile karışacak kaynaşacak ve kültürler arası bir sosyal ve ekonomik bir köprü kurulmuş olacaktır.

14
42
6
6
7
8
34
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum