Sultan II. Abdülhamit’in Kanun-i Esasi’yi kabul etmesinin nedenleri nelerdir
Kanun-i Esasi’nin kabul edilmesi, I. Meşrutiyet’in ilan edilmesini sağlamıştır. Osmanlı Devleti’nde demokratikleşme ve modernleşme çabalarının bir göstergesi olarak ortaya konmaktadır. II. Abdülhamid döneminde yapılan bu kabulle birlikte toplumda bazı unsurların kontrol altına alınması amaçlanmıştır.
II. Abdülhamid’in Kanuni Esasi’yi kabul etme nedenleri arasında ülkenin bütünlüğünü korumak, özgürlükleri kontrol altında bulundurmak ve güvenliği sağlamak gibi nedenler bulunmaktadır. Bu dönem çok hassas olduğu için insanların isteklerine kulak verilmesi söz konusu olmuştur. Savaşların çıkmak üzere olduğu çok tehlikeli bir dönem olmuştur. II. Abdülhamid dönemi Osmanlı Devleti’nin gerilemesinin durması anlamına da gelen bir dönemdir.
II. Abdülhamit’in Kanun-i Esasi’yi kabul etmesinin nedenleri nelerdir? Kanun-i Esasi 1876 tarihinde kabul edilmiştir. Kabul edilmesinin nedenleri şunlardır.
Kanun-i Esasi’nin kabulünde Osmancılık akımı etkili olmuştur. Kabul ettirenler Genç Osmanlılar Cemiyetidir.
23 Aralık 1876’da II. Abdülhamit tarafından kabul edilmiş, böylece Osmanlı Devleti’nde artık Meşruti Monarşi yönetimi başlamıştır.
- II. Abdülhamit, Genç Osmanlılara tahta geçtiğinde meşrutiyeti ilan sözü vermiştir. Genç Osmanlılar tahta II. Abdülhamit’i geçirmişler. O da Kanuni Esasiyi kabul etmiştir.
- Ayrıca, azınlıkların Milliyetçilik akımlarını önlemek, Pan-slavizm çabalarını önlemek
- Avrupalı devletlerin iç işlerimize karışmasını önlemek
- Devletin ekonomik bunalım içinde olması gibi sebeplerde Kanun-i Esasiyi kabul etmesine neden olmuştur.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.