Su sertliği nedir
Hayatın kaynağı olan suyun bileşimini tanımlamak için kullanılan ölçütlerden biri de sertlik. Suyun sertlik derecesinin insan sağlığına bilinen bir etkisi olmamasına rağmen sanayide su kullanılan cihazların bozulmasına sebep olduğu için sertliğinin belirlenmesi ve gerekirse giderilmesi önemlidir.
Suyun sertlik derecesini belirleyen şey içerdiği çok değerlikli katyon, yani +2 ya da daha fazla değerlikli iyon miktarıdır. Sertlik suyun içerdiği +2 değerlikli Ca ve Mg iyonlarının toplam derişiminin milimol/lt olarak ifade edilmesiyle belirtilir.
- Toplam derişimi 0,6 mmol/lt'den az olan sular yumuşak,
- 0,6 mmol/lt ile 1,2 mmol/lt arasında olan sular kısmen sert,
- 1,2 mmol/lt ile 1,8 mmol/lt arasında olan sular sert,
- 1,8 mmol/lt'den fazla olan sular ise çok sert olarak sınıflandırılır.
Sertlik: Su örneği içerisindeki tüm çok değerlikli katyonların toplam derişimine eşdeğer kalsiyum karbonat derişimi olarak da tanımlanabilir.
Sertlik, geçici ve kalıcı sertlik olmak üzere iki kısma ayrılır. Metal iyonlarının bikarbonatlarından kaynaklanan ve ısıtılınca parçalanarak çöken sertliğe bikarbonat veya geçici sertlik denir. Metal iyonlarının sülfat, nitrat ve klorürlerinden kaynaklanan, ısıtılsa dahi çökmeyen ve ancak kimyasal işlemlerle giderilebilen sertliğe kalıcı sertlik denir. Geçici ve kalıcı sertliğin toplamına ise toplam sertlik veya genel sertlik denir.
Sertlik ev veya endüstriyel suların kalitesini gösteren bir ölçüdür. Geçici sertlik kazan taşı oluşumuna neden olur. Özellikle buhar kazanlarının besleme suları için çok önemlidir.
1 Alman sertliği: 1000 mL suda 10 mg CaCO3,
1 Fransız sertliği: 1000 mL suda 10 mg CaCO3,
1 İngiliz sertliği: 700 mL suda 10 mg CaCO3,
1 USA sertliği: 1000 mL suda 1 mg CaCO3
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.