Solunum sistemini olumsuz etkileyen yaygın meslek hastalıkları
Solunum nedir
Solunum havadaki oksijenin canlılar tarafından solunum yolu ile alınıp kullanılıp ve karbondioksit olarak dışarıya verilmesi olayına denir.
Burun, yutak, gırtlak, soluk borusu ve akciğer solunum sistemini oluşturan ve solunumu gerçekleştiren organlardır.
Bazı kaynaklar deriyi de solunuma yardımcı olarak kabul etmektedir.
Solunum insanlar için en önemli vücut faaliyetlerinden biridir. İnsan açlığa 30 - 40 dayanır, susuzluğa 2-3 gün ama havasızlığa 3-4 dakika dayanabilir.
İnsanlar hayatlarını kazanmak için bir iş kolunda çalışırlar.. Bazı iş kolları insanların sağlığına zararlı etkileri vardır. Çalıştığı işten dolayı solunum problemleri yaşatan bazı meslekleri şöyle sıralayabiliriz.
Madencilik yeraltı veya yer üstü madencilikle uğraşanlarda çalışma sırasında ortaya çıkan tozların solunum organlarına yapışması sonucu kalitesiz solunum ve ileri ki evrelerde solunum yolu hastalıkları.
Benzer aynı durumda toza ve kimyasalları solumak zorunda kalanlar, Marangozler, Çimento fabrikalarında çalışanlar, Döküm fabrikalarında , Porselen fabrikalarında , Tuğla fabrikalarında, Mobilya sanayi, Tahıl silo çalışanları, Pamuklu dokuma çırçır sanayi, Tekstil fabrikaları, Yol baraj tünel, Boya fabrikaları, Kimyasal madde üretim tesislerini sayabiliriz.
Bu iş yerlerinde çalışanlarda Akciğer kanseri, KOAH, Tüberküloz, Gırtlak kanserleri, Üst solunu yolu hastalıkları, Tüberküloz olarak adlandırdığımız bazı meslek hastalıkları arasındadır.
Bu hastalıklara yakalanmamak için önce sigara içmemeliyiz. İş sağlığı ekiplerince alınmış ve uyulması gereken kurallara uymamız gereklidir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.