Solunum sistemi hastalıkları nelerdir
İnsanların vücutlarında bazı sistemler bulunur. Bu sistemler organizmanın canlılığının devam etmesini sağlar. Onlardan biri de solunum sistemi olarak bilinmektedir. Solunum sistemi akciğerler yoluyla oksijenin alınması ve karbondioksidin verilmesi şeklinde gerçekleşir. Bu kan dolaşımına bağlıdır ve kanı temizler.
Solunum sistemi uzuv ve organları, burun, nefes borusu, akciğerler, diyafram olarak bilinmektedir. Hava burun kanallarından içeri girer, soluk borusundan akciğerlere ulaşır ve alveollerde karbondioksit ile yer değiştirerek aynı yolla dışarı çıkar.
Solunum sistemi hastalıkları şu şekildedir:
- Nezle ve Grip
- Verem
- Kabakulak
- Kızamık
- Difteri (Kuşpalazı)
- Boğmaca
- Çiçek
- Suçiçeği
- Astım
- Bronşit
- Zatürre
- Zatülcenp
- Menenjit
- Akciğer Kanseri
- Gırtlak Kanseri
- KOAH
Üst solunum yolu hastalıkları belirtileri nelerdir
Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri genellikle üşüme ve öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, balgam, baş ağrısı, ateş, yüzde basınç, kulak ağrısı, soğuk ve sıcak havalara aşırı hassasiyet ve hapşırma durumlarından oluşmaktadır. Belirtiler genellikle virüse maruz kaldıktan 1 veya 3 gün sonra başlamaktadır. Bu durum süresi genellikle 7 ile 10 gün arasında değişmektedir. Enfeksiyonun yoğunluğuna göre daha uzun sürebilir.
- Üşüme
- Öksürük
- Boğaz ağrısı
- Burun akıntısı
- Burun tıkanıklığı
- Hapşırma
- Balgam
- Baş ağrısı
- Ateş
- Yüzde basınç
- Kulak ağrısı
- Soğuk ve sıcak havalara aşırı hassasiyet
Alt solunum yolu hastalıkları belirtileri nelerdir
Alt solunum yolu enfeksiyonu belirtileri genellikle kuru öksürük, halsizlik, yüksek ateş, nefes darlığı, göğüs ağrıları, üşüme, titreme, balgam, iştahsızlık, kusma, deri döküntüleri, baş ve eklem ağrılarından oluşmaktadır. Aynı zamanda diğer organlarda da rahatsızlık hissi de alt solunum yolu hastalıklarının belirtisi arasında yer almaktadır.
- Kuru öksürük
- Halsizlik
- Yüksek ateş
- Göğüs ağrıları
- Üşüme
- Titreme
- Balgam
- Nefes darlığı
- İştahsızlık
- İshal
- Kusma
- Deri döküntüleri
- Baş ve eklem ağrıları
Not: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.