Sinir impulslarının taşınması sırasında meydana gelen kimyasal ve elektriksel olaylar nelerdir
Elektriksel sinapslar: Elektriksel akımlar doğrudan bir nörondan diğerine geçer ve çok hızlı tepkilere yol açar. Omurgasızlarda yaygın olup, omurgalıların da bazı organlarında ritmik kas kasılmalarını gerçekleştirir. Oldukça dardır.
Elektriksel sinapslar, bir nörondan diğerine geçiş yaparken çok hızlı tepkilere yol açan, elektrik akımı üstünden hareket eden sinapslardır. Genellikle omurgasız hayvanlarda bulur, omurgalılar da ise kas kasılmalarını sağlar.
Kimyasal sinapslar: Omurgalıların sinir sistemindeki çoğu sinaps kimyasal tiptedir. Kimyasal sinapslar elektriksel olana göre daha çeşitli ve ayrıntılı tepkiler sağlar. Elektriksel sinapslardan daha geniştir.
Kimyasal sinapslar ise genellikle omurgalıların sinir siseminde bulunmaktadır. Bu sinapslarda sinaptik aralık denilen bir boşluk bulunmaktadır. Bir uçtan bir uca bu boşluklar aracılığıyla geçiş yapar.
Kimyasal sinapslarda sinaptik aralık adı verilen dar bir boşluk vardır. Bu boşluk, uyarıyı gönderen nöronun sinaptik ucunu alıcı hücreden ayırır. İmpuls uyarıyı gönderen nöronun akson ucuna ulaştığında, nörotransmitter moleküllerden oluşmuş kimyasal bir sinyale dönüşür.
Bir de nörotransmitterler vardır. İmpulsun iletilmesini sağlayan kimyasallardır. Bir elektrik akımını, uyarıyı, kimyasala dönüştürerek bir nörondan diğer bir hücreye geçişi sağlayan maddelerdir. Örneğin, mutluluğumuzdan sorumlu serotonin, dopamin ve zor durumlarda hayatta kalmamızı sağlayan adrenalin, nöradrenalin gibi maddeler nörotransmitterlerdir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.