Sınav yaklaşırken netlerime nasıl ivme kazandırabilirim?

Sınav yaklaşırken netlerime nasıl ivme kazandırabilirim?
Ayrıntılı konu tekrarına gerek var mı, çözemediğiniz soruları çözdürdünüz mü, konu tekrarlarını nasıl yapıyorsunuz? Geç değil ama zamanı iyi kullanmak gerekir.

Ocak ayının sonuna geldik. YGS’ye bir buçuk ay kadar bir zaman kaldı. Bu dönem, adayların çalışma yöntemlerini yeniden gözden geçirip çalışmalarını hızlandırması için bir fırsat aslında.

“Çok az zaman kaldı, konuları nasıl yetiştireceğim? Artık çok geç.” diyenlere, doğru yöntemi kullanıp netlerine ivme kazandıran adaylarla ilgili anlatabileceğim bir düzine örnek mevcut. İsterseniz sizler de önünüzdeki zaman dilimini en iyi şekilde değerlendirip netlerinizi yükseltebilirsiniz. Bu hem puanınızı hem de psikolojinizi düzeltecektir emin olun.

İsterseniz neler yapabileceğinizi başlıklar halinde sıralayalım:

Önce genel bir durum tespiti yapın

Bunun için YGS konu listesini elinize alıp branş branş değerlendirmeniz gerekli. Ayrıntılı konu tekrarına gerek var mı? Mevcut kaynaklardaki sorular bitirildi mi? Çözemediğiniz soruları erittiniz mi? Bu soruları, YGS konularının her birini ayrı ayrı ele alarak cevaplamalısınız.

Lys mi, ygs mi?

İçinde bulunduğunuz zaman dilimi itibarıyla LYS çalışmalarına ara vermeli, YGS’ye yoğunlaşmalısınız.

Tekrarları unutmayın

Tüm branşlara yönelik yapılacak genel tekrarlar, netlerinize mutlaka yansıyacaktır.

Konulara hakim misiniz?

Genel tekrar yaptığınız branşa hâkimiyet durumunuzu bilmeniz çok önemli. Öğrenciler en çok bu konuda zaman kaybediyorlar.

Denemelerde çok iyi netler çıkardığınız branşlarda konu tekrarını daha kısa tutmalısınız. Böylece hem vakit kaybetmemiş hem de bıkkınlığın önüne geçmiş olursunuz. Bu durumdaki branşlarda soru odaklı çalışmanız daha isabetli olur. Farklı soru tiplerini görmenizi sağlar. Soru bankası ya da deneme sınavı çözmeniz iyi olur. Ancak bunları çözmeden önce konuya bir göz atmayı unutmayın.

Daha az hâkim olduğunuz ve ayrıntılı konu tekrarına ihtiyaç duyduğunuz branşları da bir genel tekrar programı yaparak halledebilirsiniz. Çok ara vermeden, bir branş ya da konu üzerinde yoğunlaşmakta fayda sağlar.

En az iki kaynaktan soru çözün

Sınavdan önceki son on güne kadar tekrarlarınızı bitirmeyi hedefleyin. Konu tekrarının ardından mutlaka çözümlü örnek soruları inceleyerek çözün. Böylece sınav sorularının mantığını kavramış olursunuz. Daha sonra da konunun pekişmesi için en az iki kaynaktan soru çözmelisiniz.

Sabah erken çalışın

Konu tekrarlarınızı -mümkünse- sabah erken saatlerde yapın (Zihnin algıya en açık olduğu dönem olduğu için).

Farklı soru tipleri çözün, netlerinizi yükseltir

Konu eksiğinizi giderdiğiniz branşlarda deneme çözerek tekrara devam edebilirsiniz. Farklı soru tipleri görmek netlerinizi yükseltir.

Yapamadıklarınızı sorun, sınav öncesi onlara tekrar göz atın

Yapamadığınız soruları çözdürdükten sonra mutlaka ders ders zarflayın. Sınava on gün kala onları bir kez daha çözmeniz isabetli bir davranış olur. Ne de olsa daha önceden takıldığınız sorular, iyice öğrenmekte fayda var.

Ve son bir tavsiye;

Sınav yaklaştıkça adayların psikolojik durumları hassasiyet kazanır. Bu nedenle arkadaşlarınızla aranıza biraz mesafe koyun, sınava kadar bireysel çalışmalarınıza ağırlık verin. Morali bozuk arkadaşlar ya da arkadaşlar tarafından verilen yanlış tavsiyeler de sizi olumsuz etkileyebilir.

Profesyonel eğitim koçu/aile ve evlilik uzmanı

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.