Sınav Kaygısını Azaltacak Öneriler
SINAV KAYGISI
- Tüm öğrencilerin yaşadığı bir duygu durumu olmakla beraber belli bir düzeyde kaygı motive edicidir. Öğrenciyi bir soru daha çözmeye iten bu duygudur. Ancak kişinin öğrenme potansiyelini engelleyen veya öğrendiği bilgileri kullanmasına izin vermeyen düzeye gelirse problem de tam bu nokta da başlamaktadır. Bu da öğrenciyi bilgi bakımından donanımlı olsa bile başarısızlığa götürebilir.
- İdeal kaygı eşiğini; bir şeyler öğrenmeye itecek ya da bilgilerimizi kullanabilecek kadar kaygılı fakat korkudan kilitlenmeyecek kadar rahat ve sakin olmak olarak tanımlayabiliriz.
- Öğrencideki kaygının kaynağına baktığımızda birçoğunun, kendisi dışındaki çevresel etmenlere dayandığını söyleyebiliriz. ‘ Bu sınavlarda başarısız olursam ailemin yüzüne nasıl bakarım ?’, ‘Öğretmenlerimin bütün emeklerini boşa çıkaracağım, başarısız olacağım.’ gibi düşünceler kişiyi daha fazla kaygıya itebilmektedir. Yine öğrencideki yüksek kaygının nedenlerine devam edecek olursak:
- Anne-babanın çok küçük yaştan beri olan yüksek beklentisi,
- Çocuğun hatalarını düzeltmek için sürekli onu eleştirmesi,
- Çocuğun dayak, hırpalama gibi cezalarla eğitilmesi,
- Yargı ifadesi taşıyan olumsuz sıfatlar(tembel, haylaz,sorumsuz…)
- Çocuğun sınava yeterince hazırlanamaması
- Başarısız olma korkusu,
- Gerçekçi olmayan mükemmeliyetçi yaklaşım,
- Sınav stratejileri hakkında yeterli bilgi sahibi olmama,
- Sınava yüklenilen anlam,
Anne-baba olarak sergilemememiz gereken tutum ve davranışlara şöyle bir bakacak olursak:
YANLIŞ : Falancanın oğlu filanca okulu kazandı…. Bakalım sen ne yapacaksın!
DOĞRUSU: Biz senin yeterince emek verdiğinin farkındayız.
YANLIŞ : Kazanamazsan mahvoluruz, çevrenin yüzüne nasıl bakarız!
DOĞRUSU: Sınavı kazanamamak dünyanın sonu değildir. Sen bizim için her zaman değerlisin.
YANLIŞ : Benim çocuğum doktor olacak.
DOĞRUSU: Benim çocuğum sevdiği ve başarabildiği mesleği yapacak .
YANLIŞ : Sen bu yıl kesin kazanırsın.
DOĞRUSU: Sen elinden geleni yap, olursa da olmazsa da bizim sana olan sevgimiz değişmeyecek.(Aşırı güven her zaman olumlu sonuçlar vermez, çocuğunuz bu güvenin baskısı altında kalabilir, kesinlik içeren ifadelerden kaçının.)
YANLIŞ : Önce sınavı kazan, sonra gezmeye ve eğlenmeye çok zamanın olacak.
DOĞRUSU: İyi bir programlama ile çalışmaya da, eğlenmeye de zaman ayrılabilir. Arada kendine tanıyacağı bir iki saatlik gezme molaları zamanından çalmadığı gibi tam tersi bıkkınlığın önüne geçen ve çocuğu daha fazla motive eden bir aktivitedir.
YANLIŞ : Bu gidişle kazanamazsın.
DOĞRUSU: Aşırı güven mesajının olumsuz sonuçlara yol açabilmesi gibi bu tür mesajlar vermek de, çocuğunuza bir şey kazandırmaz, çocukta tam da öyleymiş gibi bir algı yaratır ve başarısızlığa yol açar.
YANLIŞ : Sınav hayatta başarılı olmanın tek yoludur!
DOĞRUSU: Sınav başarıya ve mutluluğa giden yoldaki seçeneklerden sadece biridir fakat tek seçenek değildir. Sınavı kazanamasak da farklı alanlarda mutlu ve başarılı olabiliriz.Kenarda duracak bir B planımız mutlaka olmalıdır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.