Sen dili ve ben dili nedir
Sen dili genellikle karşı tarafı suçlayıcı bir konuşma tarzıdır. Sen dilini kullanan kişiler genellikle karşı tarafı eleştiren bir söylemde bulunurlar. Bu konuşma tarzı kişinin hissettiklerinden çok kişiliğe yöneliktir. Sen dilini kullanan kişiler karşı tarafın kendini anlamasına engel olarak savunmaya geçici bir tavır almasına neden olurlar. Bunun yerine karşımızdaki insanlarla iletişim kurarken ben ne hissediyorum? Ben ne düşünüyorum? Bunu karşımdaki kişiye en iyi nasıl aktarabilirim? bunun üzerine odaklanmamız gerekir. Karşımızdaki kişiye kendimizi anlatmanın en iyi yolu ben dilini kullanmaktır. Ben dili kullanılarak kurulan cümleler asıl amaca ve yaşanan durumun ne düşündürdüğünü ve ne hissettirdiğini karşı tarafa aktarır.
Sen Dili
- Olumsuz bir iletişim türüdür.
- Konuşmalar kişiliğe yöneliktir.
- Alıcıya kendiyle ilgili mesajlar verilir.
- Kişi kendini kıstırılmış hisseder.
- Kişi konuşmaktan kaçınır.
- Çekingen bireyler yaratır.
Ben dili ile kurulan iletişim her zaman daha sağlıklı ve anlayışlıdır. Bunu çocuklar üzerinde inceleyecek olursak şöyle düşünebiliriz. Çocuğunuz bir yaramazlık yaptığında ona kızarak sen ne yaptın diye yaklaşırsanız göreceksiniz ki çocuk direkt kendini savunmaya geçecektir. Bunun yerine çocuğun yaptığı davranışın sizde hissettiklerini ve sizi neden üzdüğünü çocuğa aktarırsanız çocuk size duygusal yaklaşacaktır ve bir daha o davranışı tekrarlamamak istemeyecektir. Ben dilini kullanmaya ne kadar küçük yaşta başlarsak çocuğun hayatında kişisel ilişkilerini destekler ve güçlü ilişkiler kurmasına da katkı sağlarız. Aynı şeyi kendi üzerimizden de düşünecek olursak birisi size suçlayıcı sen dili ile yaklaşsa direk kendinizi savunmaya geçersiniz oysaki bu yaptığın beni üzdü benim kendimi kötü hissetmeme sebep oldu diye söylendiğinde kendinizde duygusal bir şekilde karşı tarafın hislerine odaklanırsınız ve çözüm yolu ararız. Hayatımızda ben dili kullanmaya özen göstererek çocuklarımızda örnek olmayız.
Ben Dili
- Olumlu bir iletişim türüdür.
- Konuşmalar davranışa yöneliktir.
- Kişiyi savunmaya itmez.
- Kişi konuşmaya istekli olur.
- Yakınlığı arttırıcı, anlaşmazlığı azaltıcıdır.
- Girişken bireyler yaratır.
Sen dili ve ben diline örnek verecek olursak;
- İşe neden gelmedin? (sen dili)
- İşe gelmeyince seni çok merak ettim endişelendim. (ben dili)
- Her akşam telefonla oynuyorsun. Burak şu telefonu sana kaç defa söylemem gerekiyor yeter artık. (sen dili)
- Telefon oynaman benim kendimi yalnız hissetmeme neden oluyor. Bu durumda beni çok üzüyor. (ben dili)
- “Konuşurken gözüme bile bakmıyorsun. Çok kabasın.“ Sen Dili
- “Konuşurken gözüme bakmadığın zaman beni dinlenmediğini , ciddiye almadığını düşünüyorum. Bu da beni kırıyor.” Ben Dili
- “Okula neden gelmedin?” Sen Dili
- “Dün okulda seni göremeyince çok meraklandım.” Ben Dili
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.