Sapı silik deyiminin anlamı ve kısaca hikâyesi
Sapı silik deyiminin anlamı:
Kişiliği olmayan serseri insanlar için kullanılan bir deyim.
Sapı silik deyiminin hikâyesi:
Ne yaptığını bilmeyen ve insanlıktan nasibini almamışlardan uzak durmalı.
Eski devirlerde kılıç, pala, hançer, kama vesaire gibi dürtücü ve kesici silahları yapan ustalar, isimlerini bunların saplarına, kabzalarına, mühür kazır gibi yazarlarmış.
Kılıç yapmak öyle her demircinin harcı değilmiş. Kötü kılıç da en olmadık yerlerde kırdırmış. Ki bu, er kişi için hayat memat meselesi demekmiş. O sebeple bu sanatta ün yapmış birkaç meşhur ustanın malları her yerde aranır ve pahalıya satılırmış. Meşhur ustaların yaptığı silahlar kullanıla kullanılan aşındığı ve sapında yazılı isim, sürtünme sonucu silindiği halde bir türlü kırılmaz ve esnekliğini muhafaza edermiş.
Her devirde olduğu gibi bunları da gizli, aşikâr taklit eden sahtekârlar çıkarmış. Bu açıkgözlerden bazıları, meşhur ustanın ismini belli belirsiz taklit ederek satıcılara verirler, satıcılar da filanca meşhur ustanın mamulâtıdır, diye müşterilere yutturmaya çalışırlarmış.
Talip olan müşteriler evvela, yapan ustanın ismini ararlar ve iyice göremedikleri için:
"Bunun sapındaki isim silik, iyice okunmuyor" diye almazlarmış. Menşei meçhul, başlangıcı ve kökü belirsiz mallara aslı, nesli, nesebi belirsiz kimselere "Sapı silik" denilmesinin hikâyesi buradan gelmektedir.
Kısmet nedir bilmeyenler,
Emeğe saygısı olmayanlar,
İnsanları aldatanlar
Sapı silik insanlardır.
Genellikle gerçek anlamından uzaklaşmış birden çok sözcükten oluşan, bir kavramı ya da durumu karşılayan kalıplaşmış sözcük gruplarıdır. Daha fazla deyim için tıklayınız. Deyimlerin Genel Özellikleri Deyimler, duygu ve düşünceleri bir bütün olarak anlatan, en az iki kelime ile kurulan, bir kavramı yada bir fikri belirlemek için ortaya çıkan kalıplaşmış gramer birlikleridir. |
---|
EgitimSistem.Com Özel Haber
Kaynak:Eğitim Sistem
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.