Sabır otu nedir
Yayınlanma:
Güncelleme:
Agave, Orta ve Güney Amerika'da yayılış gösteren sabırgiller (Agavaceae) familasından etli bitki (succulent plant) cinsidir. Türleri Türkçede sabır otu ya da kısaca sabır olarak bilinir. Görünüşü benzer olan Aloe vera (sarısabır) ile karıştırılmamalıdır.
Sabır otu (agave) nedir
Sabır otu, halk arasında Aloe vera olarak bilinen bit ot türüdür. Alternatif tıp tarafından birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Ülkemizde sabır otu kullanımı 90'lı yılların başından itibaren yaygınlaşmıştır. Sabır otu, jel, sabun, yağ gibi farklı versiyonlarda kullanılabilmektedir.
(Agave) Sabır Otu ve Çiçeği
Yıllarca sabreder Agave susuzluğa dayanır, rüzgara, sıcağa, soğuğa direnir. Bir gün yıllarca biriktirdiği enerjisiyle hızla uzamaya başlar. 10 metre olur, filiz verip uzadığı yerde çiçekler açmaya başlar sağlı sollu. Upuzun bir şamdanı andıran göz alıcı çiçekler açar. Çocuğunu kimselerin ulaşamayacağı güvenli bir yere taşır gibi erişilemeyecek yükseklikte açtığı çiçekler. Tıpkı evladını koruyup kollayan bir ana gibi. Bir iki yıl içinde varını yoğunu, tüm enerjisini açtığı çiçeğe harcayarak kurumaya başlar Agave (Sabır otu). Yaklaşık 20 yıllık ömrünü bir çiçekle taçlandırıp yok olur sabır otu.
Agave (Sabır otu) Bitkisinin Özellikleri
Ana yurdu Meksika olan Agave, gelişimini çok yavaş tamamlıyor ve tüm ömrü boyunca bir kez çiçek açıyor. Türüne ve iklime bağlı olarak ömrü 20-25 yıl arasında değişiyor ve 5 ile 7 metre arasında büyüyor. Çiçek açmaları bitkinin ölüm habercisi olarak biliniyor. Bütün gücünü çiçek açmak için harcayan bitki açtıktan sonra ölüyor.
Toprağa yakın rozet oluşturan yaprakları, türüne göre yeşil, yeşil-mavi veya alacalı renklerdedir. Yaprak kenarları testere biçiminde dişli, kimi zaman da yaprak kenarları ve ucu dikenlidir. Agavelerin üretimi; ender olarak tohumuyla, genel de anaç bitkiden ayrılan yavru bitkilerin daldırılmasıyla çoğaltılır.
Gövdesinden elde edilen sıvının damıtılmasıyla 'Tekila' üretilir. Azteklerin, antibakteriyel özelliği nedeniyle yaraların tedavisinde kullandıkları bilinmektedir. Tokluk hissi vererek iştahı kestiği için kilo vermede de etkilidir. Kolesterol düşürücüdür ve bazı kanserlerin riskini azaltır.
Kalsiyum ve magnezyum gibi besinlerin emilimini artırır. Ülseratif kolit gibi kolon hastalıklarını tedavi etmek için kullanılırken irritabl barsak sendromu ve Crohn hastalığı için de faydalı olduğu belirtiliyor.
HABERLER
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.