Rüzgârların esiş yönünü etkileyen faktörler
Rüzgâr, yüksek basınç alanlarından alçak basınç alanlarına doğru hareket eden yatay hava akımına rüzgâr denir. Rüzgârlar daimi basınç alanları, mevsimlik basınç alanları ve günlük ısınma farkının yaşandığı alanlar arasındaki yatay yönlü hava hareketleridir. Günümüzde rüzgârın yönü, esme sayısı ve hızı anemograf ile ölçülür ve kaydedilir.
Rüzgârların esiş yönünü etkileyen faktörler
Basınç merkezlerinin konumu: Rüzgâr, yüksek basınç alanlanından alçak basınç alanına doğru oluşan hava akımıdır. Bu nedenle yüksek basınç alanı ile alçak basınç alanının oluştuğu yerler rüzgârın esiş yönünü belirler.
Dünya’nın eksen hareketi: Dünya’nın ekseni etrafındaki hareketi sırasında oluşan koriolis kuvveti, rüzgârların sapmasına neden olur. Eksen hareketinin hareket yönü; rüzgârların Kuzey Yarım Küre’de saat ibresi yönünde (sağa), Güney Yarım Küre’de saat ibresinin tersi yönünde (sola) sapmasına neden olur.
Yer Şekilleri: Yer şekillerinin düz ya da engebeli olması; dağların, vadi ve boğazların uzanış yönü rüzgârın esiş yönünü belirleyen önemli faktörlerdendir.
- Yer şekillerinin düz olduğu yerler rüzgâra açık alan olduğu için bu yerlerde belirgin bir rüzgâr yönü yoktur.
- Bir merkezde dağlar ile çevrili olan yönlerden rüzgârın yıl içinde esme sayısı çevreye açık olan taraflara göre daha az olur.
- Rüzgârların esme sayısı vadilerin ve boğazların uzanış doğrultusunda artar.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.