Rüzgar hangi bölgelerde çok görülür
Havanın yüksek basıncının alçak basınç olan bölgelere hareket etmesi üzerinden rüzgar oluşmaktadır. Daha doğrusu yüksek basıncın alçak basınç olan noktalara hareket etmesi üzerinden rüzgarın oluştuğunu söylemek mümkün. Daha sonra bu şekilde havanın yer değiştirmesine rüzgar denmektedir. Rüzgardan sebep ;fırtına, hortum ve kasırga olur.
EİE tarafından yapılan çalışmalarda, Rüzgar enerjisi açısından Bandırma, Antakya, Kumköy, Mardin, Sinop, Gökçeada, Çorlu ve Çanakkale zengin bölgeler olarak tespit edilmiştir.
Türkiye'de Marmara, Trakya, Akdeniz, Karadeniz kıyılarında genellikle kuzey ve kuzeydoğuda poyraz rüzgârları hâkimdir. Bu rüzgârlar bahar aylarında bol miktarda yağış getirir. İç bölgelerde kuzey ve güneyden gelen rüzgârlar hâkimdir. Güneybatıdan esen lodos sıcak ve bunaltıcıdır.
Kuvvetli rüzgarlar ve fırtınaların en çok görüldüğü iller sırasıyla Balıkesir, İzmir, Konya, Kayseri, Kars ve Elazığ olurken, çok azı kayıtlara geçmiş olan hortumlar ise sırasıyla Antalya, Mersin, Hatay, Ankara, Zonguldak ve Ardahan'da gözlendi.
Dünyada rüzgarın çok olduğu 7 yer
- Everest tepesi
- Washington dağı
- Gruissan, Fransa.
- Pistol nehri
- Patagonya
- Antarktika, buzlu ve rüzgarlı
- Hortum geçidi, kansas.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.