Renk körlüğü, miyopi, hipermetropi ve astigmatizm hastalıklarının nedenleri ve tedavileri

Renk körlüğü, miyopi, hipermetropi ve astigmatizm hastalıklarının nedenleri ve tedavileri
Renk körlüğü, miyopi, hipermetropi ve astigmatizm hastalıklarının nedenleri ve tedavileri ile ilgili sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Renk Körlüğü

Kırmızı-Yeşil Renk Körlüğü : Gözlerin kırmızı ve yeşili birbirinden ayırt edemediği durumdur. Hastalığı hızlıca saptamak için renk muayenesi tabloları kullanılmaktadır. Bu hastalık neredeyse sadece erkeklerde görülen genetik bozukluktur. X kromozomundaki genlerdeki eksiklik bu duruma yol açar. Erkeklerde sadece bir X kromozomu bulunduğundan eksik gen renk körlüğüne yol açabilir. Ancak kadınlarda neredeyse hiç görülmemesinin nedeni iki X kromozomundan en az birinin normal gen bulundurmasıdır.

Renk Körlüğünün Tedavisi

Renk körlüğünün tam tedavisi yoktur. Ancak son yıllarda üretilmeye başlayan Chromagen isimli özel bir lens sistemiyle renk körü hastalarının şikayetleri artık düzeltilebilmektedir. Tedavide özel renk filtreleri sayesinde göze gelen ışığın dalga boyu değiştirilerek hastanın renkleri algılaması ve ayırt etmesi sağlanmaktadır. Tedavi, gözlük veya kontakt lens olarak uygulanabilmektedir

Miyopi Yakın Görüşlülük

Uzak nesnelerden gelen ışık ışınları retinanın önünde odaklanır. Bu durum genellikle göz küresinin uzamasına bağlı ortaya çıkmakla birlikte gözün mercek sisteminin çok fazla kırma gücüne sahip olması sonucunda da görülebilir.

Hipermetropi Uzak Görüşlülük

Yakını görememe durumu genellikle göz küresinin kısa olmasına veya nadiren mercek sisteminin çok zayıf olmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Paralel ışık ışınları retinaya ulaştıkları zaman gevşek durumdaki mercek sistemi tarafından yeterli ölçüde bükülmemişlerdir.
Miyop ve Hipermetrop görüşü Mercek Kullanılarak düzeltilebilmektedir.
Miyopide gözün önüne konulan ve ışınları ıraksayan bir içbükey küresel mercek ile düzeltilebilir.
Hipermetropili gözde ise gözün önüne konulan ve daha fazla kırma gücü sağlayan dışbükey bir mercek ile düzeltilebilir.

Astigmat

Gözün, görüntüyü bir düzlemde odaklarken, buna dik olan düzlemde farklı bir uzaklıkta odaklandığı kırma kusurudur. Genellikle gözün bir düzlemindeki kornea eğriliğinin çok daha fazla olması sonucunda ortaya çıkar. Silindirik bir mercek ile düzeltilebilmektedir.

0
27
17
0
0
1
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum