Postmodernist romanda görülen ana unsurlar nelerdir
Postmodernist romanda görülen ana unsurları şöyle sıralamak mümkündür:
- Üstkurmaca
- Metinlerarasılık
- Fantastik öge
- Tarihe yönelme
Üstkurmaca: Metinde anlatılanların gerçek değil, kurmaca gerçeklik olduğunu metnin anlatımı esnasında okuyucuya açıklamak, sezdirmektir. Bu anlamda üstkurmaca roman kurgusu içinde yazma eylemi üzerine açıklamalara yer verme sürecidir. Bu da yazarın metni nasıl yazdığı ile ilgili olarak okura metin içinde bilgiler vermesi anlamına gelir.
Metinlerarasılık: Üstkurmacanın bir alt kategorisi olarak değerlendirilir. Metinlerarasılık, pastiş ve parodi olarak iki biçimde gerçekleştirilir.
Fantastik Öge: Fantastik gerçekte var olmayan hayalî anlamına gelir. Gerçekliğin zaman, mekân ve karakter anlayışını bildik dünyamızın ötesinde alternatif bir dünyaya taşımaya fantastik öge/anlatım adı verilir. Fantastik, düşlerden beslenir.
Pastiş: Pastiş, postmodernist romanda biyografi, otobiyografi, bilimsel metin; destan, masal, halk hikâyesi gibi türlere özgü üslup ögelerini, söyleyiş tarzlarını metnin temel üslubu edinmek şeklinde kullanılır.
Parodi: Parodi, bir metni yeni bir metin oluşturmak için hareket noktası olarak kullanmaktır. Bu yapılırken bazen yazar örnek aldığı metnin içeriğini ana konu bağlamında düzenleyerek kendi eserine uyarlayabilir.
İroni: Öyküleyici metinlerde bir anlatım tekniği olarak kullanılan ironi; karşıtlıkların, yergilerin, olumsuzlukların daha etkili biçimde aktarılmasını sağlamak amacıyla asıl niyetin gizlenerek bütün bunların doğal bir durummuş gibi ima biçiminde sunulmasıdır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.