Poetika, manifesto, bildiri, beyanname sözcüklerinin anlamı nedir
Poetika: Poetika, sanat hakkındaki görüşlerini bir bütün içerisinde sunan Aristoteles’in şiir sanatı ile ilgili kuramlarını içeren ve tarihte sanat olayını araştıran ilk eserdir, aynı zamanda estetik tarihi yönünden çok önemli bir eserdir
Manifesto: Toplumsal bir hareketin duyurulması ve savların belirtilmesi üzerine kurulan, bir akımın, bir hareketin oluşunu bildiren yazılara manifesto ya da bildiri denmektedir.
Bildiri: Resmi bir makam, kurum, kuruluşça herhangi bir durumu ilgililere duyurmak, bildirmek ereğiyle yazılan yazı.
Beyanname: Bir kimsenin, resmi bir kuruluşa herhangi bir durumu bildirmek için, gerekli yerlerini doldurup verdiği çizelge.
Oktay Rifat ve Orhan Veli'den Necip Fazıl'a 'şiirimizi neden yayınlamadın' tepkisi
Orhan Veli ve Oktay Rifat Horozcu, Necip Fazıl'a şiirlerinin yayınlanması için şiirlerini gönderir. Necip Fazıl şiirleri yayınlamayınca Orhan Veli "Ağaç" şiirini yazdı.
Türk şiirinin usta isimleri Orhan Veli Kanık ve Oktay Rifat Horozcu, şiirlerini yayınlamak için o dönem Necip Fazıl Kısakürek'in çıkarttığı Ağaç dergisine şiirlerini gönderir.
Necip Fazıl'ın iki şaire söz verip şiirleri yayınlamayınca iki şair bir araya gelip, "Garip" adında dergi çıkartır. Bununla yetinmeyen Orhan Veli, Necip Fazıl'a tepki olarak "Ağaç şiirini yazar.
Şiirle gönderme
Şiirin Ağaç olmasının nedeni ise Necip Fazıl'ın çıkarttığı derginin adının Ağaç olması.
İşte o şiir...
AĞAÇ
Ağaca bir taş attım;
Düşmedi taşım,
Düşmedi taşım.
Taşımı ağaç yedi;
Taşımı isterim,
Taşımı isterim!
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.