Peygamberimizin hayatını öğrenmenin önemi
İslam’ın inanç esaslarından olan peygamberlere iman, onları tanımayı ve hayatlarını öğrenmeyi gerekli kılmaktadır. Âdem (a.s.) ile başlayan peygamberlik süreci, Hz. Muhammed (s.a.v.) ile tamamlanmıştır. Peygamber Efendimiz Kur’an-ı Kerim’in ifadesiyle “… Allah’ın Resulü ve peygamberlerin sonuncusudur…” (Ahzâb suresi, 40. ayet.) O, bütün insanlığa müjdeci ve uyarıcı olarak gönderilmiştir. (Sebe suresi, 28. ayet.) Hz. Muhammed (s.a.v.), Allah’ın (c.c.) “Şüphesiz ki sen yüce bir ahlak üzeresin!” (Kalem suresi, 4. ayet.) buyurarak övgü dolu sözlerle tanıttığı bir peygamberdir. Görevi; kendisine indirilen vahyi kıyamete kadar gelecek insanlara bildirmek, onları açıklamak, emir ve yasakların nasıl uygulanacağını göstermek ve yaşantısıyla örnek olmaktır. Peygamberimiz( s.a.v.) bunu “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (Mâlik b. Enes, Muvatta, Hüsnü’l-Hulk, 8.) sözleriyle veciz bir şekilde özetlemiştir. Hz. Muhammed’in(s.a.v.) son peygamber oluşu; kendisine vahyedilen emir ve yasakların, ahlaki ve sosyal ilkelerin, erdemli davranışların yalnızca gönderildiği toplum içinde bağlayıcı olduğunu gösterir.
Rabbʼimizi tanımak ve sevmek, Kur’an’ı en güzel şekilde anlamak, insanlığa verdiği mesajları kavramak, örnek bir mümin olmak için Peygamberimizin (s.a.v.) yol göstericiliğine ihtiyacımız olacaktır. Allah(c.c.) bunu açıkça bildirerek “Nitekim kendi içinizden size ayetlerimizi okuyan, sizi kötülüklerden arındıran, kitap ve hikmeti, bilmediklerinizi öğreten bir peygamber gönderdik.” (Bakara suresi, 151. ayet.) buyurmaktadır. Allah’ın (c.c.) istediği şekilde kulluk vazifesini yerine getirebilmek için de yine Hz. Peygamber’in rehberliğine ihtiyaç vardır.
(a.s.) Aleyhisselam: Allah’ın selamı onun üzerine olsun.
(s.a.v.) Sallallahu aleyhi vesellem: Allah’ın salat ve selamı onun üzerine olsun.
(c.c.) Celle celalühü: O’nun şanı yücedir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.