Pastörizasyon ile UHT yöntemleri arasındaki farklar nelerdir
Pastörize Süt (Günlük Süt)
Pastörizasyon gıda maddesi içindeki zararlı organizmaları ve bozulma etmenlerini yok etmek amacıyla uygulanan bir ısıl işlemdir. Sütün pastörizasyonunun amacı ise; süte bulaşmış bütün hastalık yapıcı mikroorganizmaların öldürülmesini, sütün dayanma özelliklerinin arttırılarak doğal niteliklerinin özellikle de besin değeri ve koruyucu özelliğinin kaybetmemesini ve duyusal özelliklerinde hissedilebilir bir değişiklik meydana gelmemesini sağlamaktır. Pastörizasyon işlemi, çiğ sütün 72 °C’de 15 sn. Süreyle ısıtılıp soğutulması demektir.
UHT Süt (Uzun Ömürlü Süt, Dayanıklı Süt)
UHT süt hem daha uzun süre dayanır hem de üretildikten sonra soğuk zincire ihtiyaç duymaz. Bu nedenle marketlerin raflarında oda sıcaklığında bekletilir. UHT sütlerin raf ömürleri ülkelere göre 2 ile 6 ay arasında değişmektedir. Ambalajı açıldığı takdirde ise, buzdolabında saklanmalı ve 2 gün içerisinde tüketilmelidir. UHT sütler uzun süre dayandığı için Türkiye’de tüketiciler genellikle bu süt içerisinde katkı maddesi olduğuna inanırlar. Halbuki bu yanlış bir inanıştır.
UHT süt üretiminde 135-150°C ler gibi yüksek sıcaklıklar uygulanarak süt dayanıklı hale getirilir. Üretimde yüksek sıcaklıklar uygulanmasına karşın süre 3-5 sn. ler gibi kısa olduğu için sütün besin değerinde fazlaca bir değişiklik meydana gelmez.
Günlük süt ve uht süt arasındaki farklar
Günlük süte karşı uzun ömürlü sütü kıyasladığımız zaman; günlük sütün vitaminleri ve kalsiyum minareleri daha fazla muhafaza ettiği görülmüştür.
Pastörize sütün besin değeri uzun ömürlü sütten daha düşük olmadığı görülmüştür.
Pastörize süt uzun ömürlü süte kıyasla daha az uzun süre muhafaza edilebilir.
Uzun ömürlü süt reyonlarda yer alma süresi pastörize süte oranla daha fazladır.
Pastörize süt gelişmiş ülkelerde daha yaygın tüketilir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.