Pandomim nedir

Pandomim nedir
Pandomim nedir, pandomim sanatçıları, bir şeyler anlatmak için ne yaparlarmış, pandomim sanatçıları sahneye nasıl çıkarlarmış nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Pandomim, pantomim, sözsüz oyun ya da mim sanatı, en basit anlatımıyla sözsüz tiyatro oyunudur. Gösteri sanatının dallarından biridir. İngiliz pandomimi (panto) ile karışmaması için kısaca "mim" olarak ifade edilir.

Bildiğiniz üzere antik Yunanda krallar kendilerini eleştiren oyunları yasaklamışlardı. Hal böyle olunca da sanatçılar yaşanan bu olaya tepki göstermek adına işaret ve hareketlerle tiyatro oyunlarını gerçekleştirmeye başladılar. Tarihçesi tiyatrodan bile eski olan Pandomim, kısacası o dönemlerdeki baskılar sonucu ortaya çıkan sessiz tiyatro oyunudur.

Pantomimde sanatçı, yüz mimiklerini, el-kol ve beden hareketlerini kullanarak temayı anlatmaya çalışır. Bir anlamda pantomim, evrensel bir tiyatro dili olarak kabul edilir. Milattan önceki dönemlerde Mim sanatının uygulandığı görülmüştür. Zaman zaman "sessiz dil" olarak anılan pantomim, 17. yüzyıldan sonra, bale içinde de yer almaya başlamıştır. Oyunlar, Yeni Çağ ve yeni tiyatroyla beraber mistik konulardan uzaklaşıp gerçekçi dünyaya geçmiştir. Realist akımlar ve akılcılık akımları bunda etkili olmuştur.

Charlie Chaplin, Laurel ve Hardy, sessiz sinema döneminde bu türün ilk temsilcilerinden olmuşlardır. Türkiye'de pantomim sanatının öncüsü olarak Erdinç Dinçer kabul edilir. Türkiye'de Taner Barlas Mim Tiyatrosu bu konuda etkinlik göstermiştir. Günümüzde, Türkiye'de bu sanatı Erdinç Dinçer'in de asistanlığını yapmış olan ve Sözsüz Tiyatro tarihi üzerine çalışmalar yapan, bu konuda Türkiye'de bir ilk olan kitabı[3] yazan Ulvi Arı, Vecihi Ofluoğlu ve diğer sanatçılar başarı ile yürütmektedir. Ayrıca Vecihi Ofluoğlu; İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Pantomim Sanat Dalı'nı kurarak hem akademik çalışmalar yapmakta hem de pantomim sanatçıları yetiştirmektedir.

Pandomim, sözcükleri kullanmadan bir öykü anlatma, bir mesaj verme ya da bir karakteri canlandırma sanatıdır. “Sözsüz tiyatro” olarak da adlandırılan bu sanat dalının Eski Yunan ve Roma dönemlerinden günümüze ulaştığı biliniyor.

Pandomim sanatçıları bir şeyi anlatmak için yüz ifadelerini ve beden hareketlerini kullanırlar. Gösterilerinde müzik ve dansa da yer verebilirler. Sahneye çıkarken yüzlerine özel bir makyaj yaparlar ya da maske takarlar. Pandomim gösterileri tek kişilik de olabilir, bir grup tarafından da sergilenebilir. Ayrıca bu gösteriler tiyatro salonlarında yapılabileceği gibi sokakta da yapılabilir.

Pandomim sanatının öncülerinden biri Fransız oyuncu Marcel Marceau (Marsel Marsö)’dür. Ülkemizde pandomim sanatının öncüsü oyuncu ve yazar Erdinç Dinçer’dir. Ayrıca Taner Barlas, Ergin Kolbek, Caner Karavit, Ulvi Arı ve Vecihi Ofluoğlu da pandomim sanatçılarımızdandır. Bu sanat dalının eğitimi İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarında bulunan “Pandomim Sanat Dalı”nda veriliyor.

1. Pandomim neymiş
Pandomim, sözcükleri kullanmadan bir öykü anlatma, bir mesaj verme ya da bir karakteri canlandırma sanatıymış.

2. Pandomim sanatçıları, bir şeyler anlatmak için ne yaparlarmış
Pandomim sanatçıları, bir şeyler anlatmak için yüz ifadelerini ve beden hareketlerini kullanırlarmış.

3. Pandomim sanatçıları sahneye nasıl çıkarlarmış
Pandomim sanatçıları sahneye çıkarken yüzlerine özel bir makyaj yapar ya da maske takarlarmış

4. Pandomim gösterileri nerede yapılırmış
Pandomim gösterileri tiyatro salonlarında yapılabileceği gibi sokakta da yapılabilirmiş

5. Pandomim sanatının dünyadaki ve ülkemizdeki öncüleri kimlermiş
Pandomim sanatının dünyadaki öncüsü Marcel Marceau’ymüş. Ülkemizdeki öncüsü ise Erdinç Dinçer’miş.

6. Metinde hangi anlatım biçimi kullanılmış? Açıklayarak yazınız.
Metinde bir konuyla ilgili nesnel ve açıklayıcı bilgiler verilerek açıklayıcı anlatım tekniği kullanılmıştır.

2
0
1
0
1
2
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.