Ozon tabakasının seyrelme nedenleri
Ozon tabakası, atmosfer katmanlarından bir katman olarak dünyanın UV ışınlarından korunmasını sağlayan bir sistemi oluşturmaktadır. Bu sistem dünyada canlılık faaliyetlerinin devam etmesini sağlamaktadır. Bu devamlılık uzayda ya da evrende UV ışınlarının dünyaya ulaşmasıyla bozulabilir. Bu nedenle ozon tabakası UV ışınlarına kalkan olmaktadır.
Günümüzde birçok çevresel ve beşeri etken nedeniyle ozon tabakasında seyrelmeler olmaktadır. Bunun başlıca nedenleri arasında sera gazının atmosfere salınması, atmosferin ısınması, savaşlarda kullanılan bombalar, nükleer silah ve enerji denemeleri ve kullanımları gibi nedenlerdir. Bunların önüne geçilmesi durumunda ozon tabakası da eski haline gelebilir. Böylece daha güvenli bir dünyadan söz edilebilir.
Kloroflorokarbonlar, hidrokloroflorokarbonlar, halonlar, metil bromid içeren maddelerin kullanılması ozon tabakasının seyrelme nedenlerindendir.
Ozon tabakasının seyrelmesinin nedenleri nelerdir
1. Kloroflorokarbon (CFC) gazları; Klor, flor ve karbon içeren bileşikler, ozon tabakasına zarar vermektedir. Klor ve flor atomları ozon tabakasına ulaşarak ozon oluşumunu engellemektedir. CFC atmosferde bozulmadan çok uzun süre kalmaktadır. Soğutucu, klima, sprey, yalıtım maddelerinde kullanılmaktadır.
2. Hidrokloroflorokarbon (HCFC) gazları; Buzdolabı, klima, sprey, deodorant gibi ürünlerde bulunmaktadır.
3. Halonlar; yangın söndürücü içerisinde, yangın söndürücü olarak kullanılan gazlardır. Yapısında halojen gazlar (Flor, klor, brom, iyot) bulunur.
4. Karbontetraklorit; böcek öldürücü ve tarımsal dezenfektan olarak kullanılmaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.