Osmanlı Dönemi’ndeki ve günümüzdeki aile ve mahalle yapısındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir
Yayınlanma:
Osmanlı Dönemi’ndeki ve günümüzdeki aile ve mahalle yapısındaki benzerlikve farklılıklar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.
Benzerlikler hemen hemen aynı fakat daha çok kırsal alanlarda yaşanmaktadır. Şehirlerde ise apartman yaşamları nedeni ile bu durum yaşanmamaktadır.
Osmanlı Dönemi’ndeki aile ve mahalle yapısı günümüzle kıyaslandığında bazı benzerlikler ve farklılıklar göze çarpar.
Benzerlikler şunlardır:
- Hala mahalle yapısı ve aile yapısı devam etmektedir.
- Osmanlı dönemindeki dayanışma ve yardımlaşmalar kırsal kesimlerde ağırlıklı olmak üzere birçok bölgede devam etmektedir.
- Düğün, cenaze vb. merasimler ufak tefek değişikliklere uğrasa da halen devam etmektedir.
Osmanlı Dönemi’ndeki ve günümüzdeki aile ve mahalle yapısı arasındaki farklara gelince;
- Özellikle büyükşehirlerde dayanışma azalmıştır.
- Mahalleler nüfus olarak çok arttığı için insanlar birbirlerini pek tanımazlar.
- Kış hazırlıkları daha önce mahalleliler tarafından imece usulü yapılırken günümüzde herkes kendi başına yapıyor ve bunun için çoğu kişi kendi memleketine giderek bu hazırlıklarını tamamlıyor.
- Siteler, apartmanlar ve yüksek gökdelenlerde yapılan evler sayesinde komşuluk yok denecek kadar azdır. Aynı binada 60 aile oturuyor ama ne yazık ki kimse kimseyi tanımıyor. Asansörde vb yerlerde karşılaşan komşular birbirlerine selam bile vermiyorlar.
- Yaşlı kişiler toplumdan soyutlanmış ve yalnızlığa itilmiştir. Hatta birçok yaşlı kişi evlatları tarafından terk edilmekte veya huzurevlerine bırakılmaktadır. Böylece aileler parçalanmaya başlamıştır.
- Yardıma muhtaç kişiler artık bireysel yardımlar azalmış ve herkes kendi halinde yaşamaya başlamıştır. Muhtaç kişilere yapılan yardımlar çeşitli yardım kuruluşları ve devlet kurumları tarafından yapılmaya başlanmıştır.
SORU & CEVAP
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.