Osmanlı Devleti, Tanzimat Dönemi’nde eğitim alanında neden daha çok Batı’yı örnek almaya başlamıştır
Osmanlı Devleti’nin son dönemi modernleşme ve yeniliklerin olduğu yıllar olarak geçmiştir. Bu dönemde Osmanlı Devleti Tanzimat Fermanı yayınlayarak eğitim alanında da modernleşme hareketlerinin sürdürülmesini sağlamıştır. Eğitimde modernleşme alanında batı tarzı bir anlayış ve prensip benimsenmiştir.
Osmanlı Devleti’nin Tanzimat ile birlikte eğitim alanında batı tarzı bir anlayış ve prensip benimsemesinin nedeni batıda fen bilimlerinin gelişmiş ve teknik terakkinin oldukça yüksek olmasıdır. Bu nedenle teknik gelişmeleri yakından takip etmek ve talebe yetiştirerek kalifiye elemana sahip olmak için bu yolun takip edildiği tarihçiler tarafından söylenmektedir.
Osmanlı Devleti’nin ilk dönemlerinden Tanzimat Fermanı’nın ilanına kadar olan sürede eğitim ve öğretim hayatında medreseler önemli bir yere sahip olmuştur. Medreselerin ilk dönemlerdeki başarılı faaliyetleri, son dönemlerde yerini müspet ilimlerden uzak, deney ve gözleme önem vermeyen ezberci bir yapıya bırakmıştır. Tanzimat Dönemi’nde yenileşme ve iyileştirme fikirleri yönetici kesimde kabul görmüş, lakin gelişmelere öncülük etmesi gereken eğitim öğretim kurumlarının bu konuda yeteri kadar yardım ve desteği olmamıştır. Sultan II. Mahmut Dönemi’nde Avrupa’ya öğrencilerin gönderilmesiyle birlikte, Avrupa’da eğitim gören öğrenciler önemli mevkilerde görev almıştır. Bu gençler, Batı kültürünün Osmanlı ülkesinde yayılmasını hızlandırmıştır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.