Orta oyunu bölümleri nedir
Orta oyununun bölümleri de Karagöz oyunuyla benzerdir. Orta oyunu dört bölümden oluşur.
Giriş (mukaddime): Zurnacı, Pişekâr havası çalar. Pişekâr sahneye çıkar ve izleyiciyi selamladıktan sonra kısa bir konuşma yapar. Sonra Kavuklu ile Kavuklu-arkası (cüce) konuşarak sahneye gelir.
Muhavere (söyleşme): Kavuklu ile Pişekâr’ın birbirleriyle tanıdık çıktıkları diyalogla başlar. Bu diyalogda Kavuklu ile Pişekâr’ın birbirinin sözlerini ters anlamalarından kaynaklanan güldürü unsuruna arzbâr denir. Arzbârdan sonra tekerleme başlar. Tekerlemede Kavuklu, başından geçen olağanüstü bir olayı anlatır. Pişekâr bunu gerçekmiş gibi dinler ancak sonunda bunun bir rüya olduğu ortaya çıkar.
Fasıl: Belli olayların canlandırıldığı fasıl bölümü ya dükkânda ya da evde geçer. Kavuklu'ya, Pişekâr’ın bir dükkân ya da ev kiralamasıyla başlar. Kavuklu; böylece demirci, fotoğrafçı, kahveci vb. olur. Oyuna Karagöz’de olduğu gibi kendi kılık ve şiveleriyle Çelebi, Zenne, Hırbo, Denyo, Kayserili, Rumelili gibi yardımcı tipler dâhil olurlar.
Bitiş: Oyunun bittiğini haber veren bu bölümde Pişekâr seyirciden özür diler, gelecek oyunun adını ve oynanacağı yeri bildirir. “Giriş" bölümünde olduğu gibi iki eliyle temenna ederek seyircileri selamlar ve öbür oyuncularla meydandan çıkar, zurnacı ise bitiş havası çalar.
Orta oyunun asıl bölümü nedir
Fasıl (Oyun): Oyunun asıl bölümü, belli bir olayın canlandırıldığı fasıl bölümüdür. Orta oyunu fasılları genellikle iki paralel olay dizisinde gelişir. Dükkân dekorunda gelişen olaylarda genellikle Kavuklu bir iş arar.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.