Orta Asya Türk devletlerinde görülen ikili teşkilat yapısının özellikleri nelerdir
Ödev cevabı kısaca,
Orta Asya Türk devletlerindeki ikili teşkilat yapısı, hükümdarlık ve kağanlık gibi farklı kurumların paralel olarak varlığını sürdürdüğü bir sistemdir. Bu yapıda hükümdar merkezi otoriteyi temsil ederken, kağanlar bölgesel veya yerel yönetimi sağlarlar.
Okumadan Geçme....Kut nedir, açıklayınız
Orta Asya Türk Devletleri’nde ülke yönetim bakımından iki kısma (Doğu-batı, kuzey-güney, sağ-sol gibi) ayrılırdı. Doğu merkez kabul edilirdi. Batı ise iç işlerinde serbest, dışişlerinde doğuya bağlı olurdu. Buna “ikili teşkilat” denir. Eski Türk Devletlerinde uygulanan yönetim biçimidir. Ülkenin doğusunu kağan yönetirken batısını hanedandan birinin yönetmesidir.
İkili devlet sistemi Orta Asya Türk devletlerinde görülen bir yönetim biçimidir. Devletin doğu-batı olmak üzere ikili yönetime ayrılmasına verilen addır. Doğuyu her zaman kağan yönetirken, batının yönetimi de hanedandan birine verilirdi. Batıyı yöneten kişiye yabgu unvanı verilirdi.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.