Ormansızlaşma ile çölleşme arasında nasıl bir ilişki vardır
Ormansızlaşma; ormanları meydana getiren ağaçların tahrip edilmesiyle ormanların ortadan kalkmasıdır.
Çölleşme; yağışların azalması, toprağın kuruması, erozyonla taşınmasıdır ve iklim değişikliği sonucunda gerçekleşir. Çölleşmeye neden olan iklim değişikliği ise karbondioksit miktarının atmosferde artması ve bitki örtüsü tahribi yani ormansızlaşma sonucu olur.
Türkiye’de çölleşmenin ana sebebi, toprak erozyonudur. Erozyon dışında, tabii kaynakların tahribi, meralarda aşırı ve düzensiz otlatma, dağınık yerleşim ve arazilerin, tarım tekniklerinin, sulama tekniklerinin yanlış kullanımı, yetersiz su kaynakları, aşırı gübre ve zirai mücadele ilacı kullanımı, kırsal fakirlik, tabii kaynakların kullanımı ile alakalı eksik eğitim, çölleşmenin diğer sebepleridir. Kuraklık, genellikle çölleşmeyi başlatır veya daha kötüleşmesine sebep olur. Ancak insanların dört faaliyeti, çölleşme açısından genellikle çok daha etkili olmaktadır; yanlış arazi ve tarım uygulamaları, toprağı tüketmekte; aşırı otlatma, toprağı erozyondan koruyan bitki tabakasını ortadan kaldırmakta; yanlış sulama, tarım arazilerin tuzlanmasına neden olmakta; ormanların tahrip edilmesi de çölleşmeye neden olmaktadır.
Küresel ısınma ile iklim kuşakları değişmeye başlar. Yağışlar azalmaya ve kuraklık etkili olmaya başlar. Kuraklık beraberinde bitki örtüsünün zayıflamasına yol açar. Sıcaklıkların yükselmeye başlamasıyla beraber topraktaki nem buharlaşır ve toprak kurumaya başlar. Bitki örtüsünün yağışların azalmasına bağlı olarak ortadan kalkmasıyla üst örtüyü kaybeden ve aşırı sıcaklık ile kuruyan toprak taşınmaya açık hale gelir. Rüzgâr, ani yağış ve sellerle toprağın üst kısmı sürekli taşınır ve sonuçta toprak kaybedilerek verimsiz kıraç bir araziye dönüşür. Bu duruma çölleşme denir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.